Online seminar „Young People and EU – today, yesterday, tomorrow“

Slika /slike/URS SLIKE 2021/poland-2537068_1920.jpg

Savjetnik je 20. siječnja 2022. ispred Ureda za ravnopravnost spolova sudjelovao na online seminaru vezanom uz položaj mladih u EU.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, gospođa Željka Josić održala je uvodni govor o važnosti mladih u kontekstu demografije. Posebno je istaknula pokretanje procesa izrade Nacionalnog programa za mlade od 2022. do 2024. godine kojem je cilj unaprjeđenje života mladih. Napomenuto je i kako su prioritet SDUDM-a mladi u ruralnim područjima.
 
U nastavku konferencije održane su dvoje prezentacije o poduzetničkim idejama i realizacijama mladih.
 
Prvo prezentaciju održali su Giovanni Vale i Ivana Pogačić Vale kojom su predstavili svoju poduzetničku inovativnu ideju turističke šetnje i turističkog vodiča država koje više ne postoje. Tu ideju realizirali su na primjeru Dubrovačke republike i Republike Venecije koje su u to vrijeme bile konkurentske države. Prva knjiga i tura odnosi se na Republiku Veneciju i uključuje gastronomiju, arhitekturu, običaje, jezik i drugo. Ova ideju karakterizira i kritika prema masovnom turizmu te fokus na onome što spaja danas različite države Mediterana.
 
Druga prezentacija odnosila se na poduzetničku zelenu ideju braće Boljar. Domagoj Boljar predstavio je projekt najzelenijih tenisica na svijetu branda Miret. Ova tvrtka snažno je implementirala ekološko prihvatljivu proizvodnju obuće na način da se potiče smanjenje konzumerizma izradom kvalitetne obuće te smanjenje stvaranja otpada, kao i ekološki način proizvodnje.
 
U dijelu koji se ticao institucionalnog i strateškog okvira, Vladimir Šomen, resorni predstavnik MVEP u području mladih u Bruxellesu pri EU, u mandatu Stalnog predstavništva predstavio je politike i strategiju za mlade na razini EU.
 
Prezentirao je i Glavne ciljeve europske godine mladih 2022. koji se odnose na:
 
1. Obnavljanje perspektiva mladih nakon pandemije u skladu sa ekološkom održivošću i digitalnom transformacijom
2. Podrška mladima, posebno kroz rad i s posebnim fokusom na posebno osjetljive skupine mladih
3. Osvještavanje mladih o prilikama koje im se nude
4. Uvođenje perspektive politika za mlade u sve politike na razini EU
 
Zadnje izlaganje održao je Pierre Laporte iz Stalne misije Francuske pri EU i predsjedavajući Radne grupe za mlade u Vijeću Europske unije. Izvijestio je o temi vezanoj uz mlade s kojom će se predsjedanje Francuske Vijećem EU baviti i tiče se angažmanom mladih na pozitivnim promjenama u očuvanju okoliša.  Najavljena je i online konferencija za mlade u organizaciji francuskog predsjedanja Vijećem EU.

Pisane vijesti