Ured za ravnopravnost spolova tiskao letak za migrantice, izbjeglice i tražiteljice azila

Slika /slike/URS SLIKE 2021/novicoverweb.jpg

Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske je izradio u sklopu provedbe Nacionalnog akcijskog plana Rezolucije Vijeća Sigurnosti UN-a 1325 (2000) o ženama, miru, sigurnosti, te srodnih rezolucija, za razdoblje od 2019. do 2023. godine, točnije Mjere 2. Omogućiti informiranje o uslugama dostupnim izbjeglicama i tražiteljicama azila te osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita, a posebno u slučaju rodno uvjetovanog nasilja, a u suradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova i UNHCR-om, letak namijenjen informiranju žrtava rodno uvjetovanog nasilja o mogućnostima zaštite i o dostupnim uslugama

Letak je namijenjen prvenstveno migranticama, izbjeglicama i tražiteljicama azila, iako isti priznaje da rodno uvjetovano nasilje može biti počinjeno i prema muškarcima. Sastoji se od nekoliko cjelina: a) pojmovnika u kojem se objašnjavaju termini koji se često koriste u okviru izbjegličkog prava i prava azila utemeljenom na rodu, kao i termini vezani isključivo uz rodno uvjetovano nasilje, 2) odgovora na uobičajena pitanja o rodno uvjetovanom nasilju, 3) poziva na prijavu nasilja ili podnošenje zahtjeva za azilom temeljem roda, te 4) dostupnih usluga. Letak je tiskan u 3000 primjeraka, te će u 2022. godini biti tiskan u još 3000 primjerka. Ukoliko se pokaže potreba letak će biti dodatno tiskan.

Ured je u procesu diseminacije letka svim dionicima koji se susreću s navedenim korisnicama. Pa je tako obavljena diseminacija 2540 letaka Ministarstvu unutarnjih poslova, a koje će iste proslijediti na sve lokacije na kojima se potencijalne korisnice nalaze -  prihvatilišta, tranzitni centri, granični prijelazi, policijske postaje i tako dalje. Daljnja diseminacija dogovorena je s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom rada,  mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i tako dalje.
 
Letak na svih osam jezika možete naći na poveznicama:

Hrvatski 
Engleski
Farsi
Arapski
Turski
Kurdski
Francuski
Urdu

Pisane vijesti