Otvoreno javno savjetovanje o Direktivi o primjeni načela jednakih plaća

Slika /slike/Tematske fotografije/consultation.png

Savjetovanje vezano uz primjenu Direktive 2006/54/EC implementing the Treaty principle on 'equal pay' otvoreno je početkom godine. Načelo jednake plaće za jednak rad utvrđeno je osnivačkim ugovorima EU-a, a zakonodavstvom EU-a zabranjuje se izravna i neizravna diskriminacija na temelju spola. 

Javnim savjetovanjem prikupit će se komentari građana, javnih tijela, socijalnih partnera, civilnog društva i znanstvenika kako bi se pronašli bolji načini provedbe načela jednake plaće utvrđenog Direktivom o ravnopravnosti spolova i Preporukom o transparentnosti plaća iz 2014. godine.
Javno savjetovanje je mjera u okviru Akcijskog plana za smanjenje razlike u plaćama između spolova koji je Europska komisija pokrenula krajem 2017.
Izvješće o provedbi te Preporuke iz 2017. pokazalo je da u trećini država članica još uvijek ne postoje mjere za postizanje transparentnosti plaća. 
 
Savjetovanje traje od 11. siječnja  – 5. travnja, 2019. i dostupno je na:  
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-3415794/public-consultation_en?fbclid=IwAR3RSMNMxDX6uQEKFpC0KhUmYrAI7Syrufz45LWgF_z7uhob3U1HOBkUlSc
 
 
 

Pisane vijesti