Pomoćnica ravnateljice posjetila Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu

Slika /slike/URS slike - 2019/posjet azilu.jpg

Pomoćnica ravnateljice posjetila je 24. rujna Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu  povodom obilježavanja trogodišnjice rada međunarodne organizacije Liječnici svijeta Belgija (Médecins Du Monde Belgique, MdM) koja djeluje od 1997. godine, a u Hrvatskoj od 2016. godine. Aktivnosti organizacije u Prihvatilištu u Zagrebu predstavile su djelatnice MdM, te su uz predstavnike Prihvatilišta kao domaćine sudjelovale predstavnica/i Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova (uključujući predstavnice fonda AMIF), Ureda za ravnopravnost spolova i Ureda za udruge.

Sve prisutne uvodno je pozdravio i zaželio dobrodošlicu voditelj službe Prihvatilišta. Uz osnovne informacije napomenuo je da se uskoro grade lift i rampa tako da se osiguraju uvjeti za osobe s invaliditetom.

Detaljnije o aktivnostima organizacije MdM prisutne je upoznala Juliette Delescluse, glavna koordinatorica te njene suradnice. Ambulanta radi od 10 do 16 sati svaki radni dan a 3 puta mjesečno dolazi i psihijatar. U ambulantama radi multidisciplinarni tim (doktor opće prakse, 2 psihologinje, medicinska sestra i 2 prevoditelja. Pacijenti/ce su 31% žene i 69% muškarci, najviše ih je u dobi od 25-34 godine (35%). Trenutno je u Prihvatilištu 130 djece i 10 trudnica, te se primjećuje trend povećanja broja žena i djece.

Novi izazovi u radu odnose se na veliku fluktuaciju tražitelja jer je Hrvatska i dalje uglavnom tranzitna zemlja, zatim porast populacije i porast infektivnih oboljenja, te veći broj trudnica i djece. Važna je regionalna suradnja pa je zato uspostavljen i novi Ured MdM u Bosni i Hercegovini /Bihać). Time bi se osigurala dostupnost informacija i koordinacija, jer izbjeglice iz Bihaća obično dođu u prihvatilište, te time i kontinuitet praćenja njihovog stanja i zdravlja.

Psihologinja MdM-a predstavila je rezultate studije o mentalnom zdravlju tražitelja međunarodne zaštite a posebno u vezi s primjenom Uredbe Dublin III iz 2014. godine koja predviđa vraćanje osobe u onu europsku zemlju u kojoj je prvi put zatražila međunarodnu zaštitu. Više o istraživanju:

https://app.box.com/s/c8oh2wzkd73gv85lyc5nmoz9vxmjdga8

Konzultantica na projektu «Osnaživanje žena i djece migrantske populacije za borbu protiv seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja - WE ACT»  predstavila je aktivnosti i rezultate mapiranja stanja vezano uz rodno uvjetovano nasilje. Glavni cilj projekta je prevencija seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja kojem su izloženi djeca i žene migranti i izbjeglice. Izrađena je snimka stanja postojećih intervencija koje različiti akteri na terenu pružaju ženama i djeci migrantima i izbjeglicama, žrtvama seksualnog zlostavljanja. Izvijestila je i kako je izrađen nacrt smjernica/protokola postupanja prema žrtvama namijenjen stručnom i prihvatnom osoblju tražitelja međunarodne zaštite.

Nakon predstavljanja aktivnosti i diskusije o izazovima, obišli smo prostorije MdM-a u Prihvatilištu (ambulantu, psihološko savjetovalište i ured) u kojima se provode aktivnosti uz potporu EU Fonda za azil, migracije i integraciju - AMIF te Vlade Republike Hrvatske i programa Prava, jednakost i građanstvo (2014. - 2020.) EU Justice and Consumers, koje se tiču osiguranja zdravstvene skrbi za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini, kao i za prevenciju seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja nad ženama i djecom izbjeglicama i migranticama.



Pisane vijesti