Predstojnica Ureda na Konferenciji o nasilju nad ženama u Bruxellesu

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova sudjelovat će na Konferenciji o nasilju nad ženama koja će se održati u Bruxellesu 25. i 26. studenog, a koju organizira Opća uprava za pravdu Europske komisije u suradnji s belgijskim Predsjedništvom.

 

Nasilje nad ženama predstavlja teško kazneno djelo koje ima vrlo štetne posljedice te usprkos svojoj čestoj pojavnosti često ostaje neprepoznato, a Europska komisija posvećena je borbi protiv tog teškog kaznenog djela. Konferencija će uslijediti nakon Summita ministarki o nasilju nad ženama koji će se održati 24. studenog ove godine u organizaciji belgijskog Predsjedništva.

Bitna pitanja o kojima će se raspravljati na Konferenciji, između ostalih, bit će: Koji su stvarni uzroci problema?; Kako se učinkovitije boriti protiv nasilja na europskoj razini?; Koji su pravni aspekti borbe protiv nasilja nad ženama?; Što se može poduzeti vezano uz specifične oblike nasilja? te Koju strategiju nužno primijeniti na razini Europske unije?

Konferencija će okupiti dužnosnike/ce Europske komisije, predstavnike/ce parlamenata, stručnjake/kinje, predstavnike/ce znanstvene zajednice, međunarodnih organizacija i nevladinih udruga aktivnih u području borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući gđu Belindu Pyke, direktoricu Opće uprave za jednakost između muškaraca i žena, aktivnosti protiv diskriminacije i civilno društvo Europske komisije. Na Konferenciji će uvodno govoriti i gđa Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije i EU povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo, gđa Rashida Manjoo, specijalna izvjestiteljica UN-a o nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama i dr.
 



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja