Proslava Međunarodnog dana žena na središnjem zagrebačkom trgu

"Pravednija i bogatija Hrvatska nezamisliva je bez potpunog ukidanja diskriminacije žena", istakla je predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena koje su, pod sloganom »Nikako nećemo natrag«, na središnjem zagrebačkom trgu organizirali Ženska mreža Hrvatske i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine.

Obilježavanje Međunarodnog dana ženaPod sloganom »Nikako nećemo natrag«, Ženska mreža Hrvatske i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova na središnjem zagrebačkom trgu organizirali su obilježavanje Međunarodnog dana žena. Predstavnice nevladinih udruga upozorile su da Dan žena obilježavaju, ali se na taj datum i bune zbog nezadovoljavajućeg položaja žena.

»U Hrvatskoj nas je više od 52 posto, tretirane smo kao marginalizirana manjina, radimo više, a plaćene smo manje te obavljamo sve nevidljive i neplaćene poslove«, poručila je Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže, dodavši da žene obavljaju čak 66 posto svih, plaćenih i neplaćenih poslova. Istaknula je da je cilj žena dostići formulu »8+8+8«, odnosno osam sati plaćenog rada, osam sati sna i osam sati slobodnog vremena.

Helena Štimac-Radin, predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova istaknula je da je pravednija i bogatija Hrvatska nezamisliva bez potpunog ukidanja diskriminacije žena. Ženskom skupu se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, podijelivši svojim sugrađankama 5000 crvenih ruža. Među brojnim transparentima koje su žene istaknule bili su i »Dosta nam bilo heteropatrijarhata«, »Prostitucija je nasilje nad ženama«, »Tražimo politički paritet« i »Ručak si kuhaj sam!«.

(B.V.), Vjesnik



Najave