Ravnateljica na sastanku Trojnog predsjedništva i sastanku Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije

Slika /slike/URS slike - 2018/HLG 26072018.jpg

Ravnateljica Štimac Radin sudjelovala je u Beču, 23. i 24. srpnja na sastanku budućeg Trojnog predsjedavanja Vijećem EU kao i na redovnom sastanku Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike (HLG).

Uoči redovnog zasjedanja HLG Europske komisije održao se sastanak Trojnog predsjedavanja EU u području ravnopravnosti spolova. Na sastanku su, uz predstavnike/ce Europske komisije, sudjelovale predstavnici/ce HLG Bugarske, Austrije te sljedećeg Trojnog predsjedavanja – Rumunjske, Finske i Hrvatske. Na sastanku je također sudjelovala u svojstvu promatračice i predstavnica Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE).

Bugarska je predstavila svoje zaključke vezano uz program ravnopravnosti spolova tijekom svog predsjedavanja Vijećem EU. Austrija, kao predsjedavajuća, izvijestila je o svom programu ravnopravnosti spolova i planiranim događanjima na nacionalnoj i EU razini uključujući održavanje konferencije na temu Mladi i ravnopravnost spolova koja će se u listopadu održati u Beču. Austrija je također pokrenula inicijativu potpisivanja zajedničke deklaracije zemalja članica na temu „Ravnopravnost spolova kao prioritet Europske unije danas i sutra.“ Na sastanku je ravnateljica, uz predstavnice Rumunjske i Finske, izvijestila o preliminarnom programu vezanom uz ravnopravnost spolova i planiranim događanjima i prioritetima Hrvatske za vrijeme Trojnog predsjedavanja uključujući predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU 2020. Također se raspravljalo o Deklaraciji Trojnog predsjedavanja o ravnopravnosti spolova čija bi izrada trebala biti završena u listopadu.

Sastanak HLG otvorila je  austrijska ministrica za žene, obitelj i mlade. Na sjednici se također raspravljalo o aktivnostima Trojnog predsjedavanja. Druge prioritetne teme uključile su i pitanja vezana uz: mogućnosti i rizike digitalizacije za mlade u području ravnopravnosti spolova, razvoj ravnopravnosti spolova nakon 2019. godine, jačanje političke pažnje za područje ravnopravnosti spolova na razini EU i zemalja članica, povećanja sudjelovanja žena na tržištu rada i jednake ekonomske nezavisnosti žena i muškaraca te promoviranja ravnopravnosti spolova i prava žena diljem svijeta. Posebna točka dnevnog reda bila je posvećena pitanjima vezanim uz ratifikaciju Istanbulske konvencije u okviru koje je ravnateljica izvijestila o procesu ratifikacije u Hrvatskoj kao i o političkim okolnostima koje su nastupile nakon ratifikacije. Istaknuto je da su nakon Hrvatske Istanbulsku konvenciju ratificirale Grčka i Luxemburg.
 

Pisane vijesti