Ravnateljica primila predstavnike/ce EIGE-a i MINPO-a

Mr.sc. Helena Štimac Radin primila je danas gđu Therese Murphy i g. Maurizia Moscu iz Europskog instituta za ravnopravnost spolova te predstavnice Ministarstva poduzetništva i obrta gđu Zdenku Lončar, pomoćnicu ministra i gđu Boženu Gajica Uzelac, voditeljicu Službe za poduzetničku infrastrukturu. Sastanak je organiziran uoči održavanja Radionice o ulozi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u jačanju poduzetništva žena koja će se u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta i Inicijative za održivi rast – GTF održati sutra.

Na sastanku su razmijenjena stajališta o rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Ravnateljica Ureda je upoznala sudionike/ce sastanka sa zakonodavnim inicijativama za postizanje ravnopravnosti spolova istaknuvši donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kao i proceduru koja je pokrenuta za donošenje Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Između ostalog, razgovaralo se o položaju žena na tržištu rada, korištenju roditeljskog dopusta očeva, ženama i siromaštvu, ravnopravnosti u procesu odlučivanja u političkom životu. Poseban interes iskazan je za aktivnosti koje se provode vezano uz uklanjanje nasilja nad ženama te je predstavnica Ureda predstavila dvogodišnji projekt „Moj glas protiv nasilja koji Ured za ravnopravnost spolova provodi u okviru natječaja Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS (2007 - 2013) „Potpora informacijskim i komunikacijskim aktivnostima usmjerenim na uklanjanje nasilja nad ženama“ Europske unije, u suradnji s partnerima Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava i CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba.

Nastavak je ovo vrlo dobre suradnje Ureda s EIGE-om s obzirom da predstavnice Ureda sudjeluju u EIGE-ovom Forumu stručnjaka/inja, u Tematskoj Mreži za uvođenja načela ravnopravnosti spolova u sve politike te u Tematskoj skupini za izradu smjernica za podizanje razine znanja o ravnopravnosti spolova.



Pisane vijesti