Ravnateljica primila studente i studentice novinarstva Veleučilišta VERN

Mr.sc. Helena Štimac Radin primila je danas u posjet studente i studentice novinarstva Veleučilišta VERN te ih je upoznala sa radom Ureda za ravnopravnost spolova, kao i sa strateškim i zakonodavnim okvirom za postizanje ravnopravnost spolova u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Ravnateljica je predstavila Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, kao i Zakon o ravnopravnosti spolova. Istaknula je važnost medija u razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova, korištenju rodno osjetljivog jezika i nestereotipnog prikazivanja žena i muškaraca, povećanje praćenja tema vezanih za ravnopravnost spolova, te važnost edukacije o rodnoj ravnopravnosti medijskih djelatnika i djelatnica koji kreiraju medijske sadržaje. Predstavila je publikaciju Međunarodne federacije novinara „Uspostavljanje ravnoteže - ravnopravnost spolova u novinarstvu“, kao i publikaciju Upravnog odbora za ravnopravnost između žena i muškaraca Vijeća Europe autorice dr. Joke Hermes „Žene i novinari/novinarke imaju prednost!“, koje je Ured preveo i tiskao.

Ravnateljica se osvrnula na ravnopravnost spolova u Europskoj uniji te je predstavila podatke o zaposlenosti, razlici u plaćama, rodnoj segregaciji u zanimanjima te udjelu žena u političkom i ekonomskom odlučivanju. Istaknula je da je s ciljem upoznavanja javnosti s politikama ravnopravnosti spolova koje se provode na međunarodnoj razini Ured preveo i tiskao Strategiju za ravnopravnost između žena i muškaraca 2010. - 2015. Europske komisije, kao i Strategiju za ravnopravnost spolova Vijeća Europe 2014. – 2017. Također se razgovaralo o položaju mladih žena na tržištu rada, rodno osjetljivom obrazovanju, ravnopravnosti u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu te uklanjanju nasilja nad ženama.



Pisane vijesti