Ravnateljica primila u posjet g. Marca Salarisa

Mr.sc. Helena Štimac Radin sastala se danas sa Marcom Salarisom, prvim tajnikom u Veleposlanstvu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj. Na sastanku su razmijenjena stajališta o općem društvenom položaju kao i o aktivnostima vezanim uz  suzbijanje diskriminacije LGBT osoba.

M. Salaris je izvijestio da će se u Italiji povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije u svibnju održati Konferencija na navedenu temu te je bio zainteresiran za primjere dobre prakse u Republici Hrvatskoj. Ravnateljica je istaknula da Nacionalna politika za ravnopravnost spolova 2011.-2015. uključuje strateške mjere vezane za unaprjeđenje društvenog položaja spolnih i rodnih manjina te da je od 2011. godine prvi put institucionalizirano obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije kao obvezne mjere koja je na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova uvrštena u Nacionalnu politiku. Povodom obilježavanja ovog dana ravnateljica je 2012. i 2013. godine održala sastanke sa predstavnicima/cama organizacijskog odbora Zagreb Pridea.

Ravnateljica je naglasila da Ured ravnopravnost spolova podržava aktivnosti usmjerene ka suzbijanju svih oblika diskriminacijske prakse prema pripadnicima/cama LGBT zajednice te da uz dugogodišnju uspješnu suradnju sa Udruženjem Zagreb Pride kontinuirano financijski podržava održavanje Povorke ponosa Zagreb Pride i drugih aktivnosti, kao i da na svojim internetskim stranicama Ured objavljuje informacije i dokumente vezane uz osvještavanje javnosti i podizanje javne svijesti o neprihvatljivosti diskriminacije na osnovu spolne orijentacije i rodnog identiteta.Također su razmijenjena stajališta o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu, koji je trenutno u saborskoj proceduri. Ravnateljica je istaknula da su održane tematske sjednice Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora vezane uz suzbijanje diskriminacije LGBT osoba, te da su brojne aktivnosti održane u organizaciji nadležnih tijela državne uprave, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i organizacija civilnog društva.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja