Ravnateljica Štimac Radin u Beču na konferenciji „Mladi i rodna ravnopravnost“

Slika /slike/URS slike - 2018/Bec 12102018.jpg

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Štimac Radin je, zajedno sa suradnikom, a u okviru austrijskog predsjedavanja Vijećem Europske unije, sudjelovala na konferenciji „Mladi i rodna ravnopravnost, koja se održala 11. i 12. listopada u Beču.

Konferenciju je otvorila federalna ministrica za žene, obitelj i mlade Republike Austrije Juliane Bogner-Strauss.​ Konferencija je bila posvećena budućim prioritetima za postizanje rodne ravnopravnosti u Europskoj uniji, s ciljem da se pruži istinska podrška implementaciji tih prioriteta. Mladi i predstavnici/e organizacija mladih, te predstavnici/e različitih nevladinih organizacija također su bili uključeni u događaj.

Konferencija je započela plenarnom sjednicom na kojoj su sudjelovale federalna ministrica za žene, obitelj i mlade Republike Austrije Juliane Bogner-Strauss, predstavnice Europskog foruma mladih i Nacionalnog vijeća mladih Austrije, a Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, obratila se sudionicima/ama putem videa. Uz plenarnu sjednicu, konferencija se sastojala od šest paralelnih radionica na temu ravnopravnosti spolova i: tržišta rada, medija, politike, nasilja, seksualnosti i veza, te obrazovanja. Održan je panel „Rodno ravnopravna budućnost“ s ciljem otvorenog dijaloga između predstavnika/ca skupine visoke razine, mladih, predstavnika/ica organizacija mladih, ministara/ica, te stručnjaka/kinja iz nevladinih organizacija, javne uprave, međunarodnih tijela  i tijela EU.

U sklopu konferencije održan je i neformalni ministarski sastanak ministara/ica nadležnih za pitanja za ravnopravnost spolova EU28, EFTA i zemalja Zapadnog Balkana koji je predvodila federalna ministrica, gđa Juliane Bogner Strauss. Na sastanku je na prijedlog Republike Austrije, potpisana Zajednička deklaracija „Ravnopravnost spolova kao prioritet Europske unije danas i u budućnosti“, koju je u ime Republike Hrvatske potpisala ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, gđa Nada Murganić. Jedan od važnih ciljeva ove konferencije bio je potaknuti dijalog u svrhu donošenja nove Strategije za ravnopravnost spolova Europske unije.

Zajedničku deklaraciju „Ravnopravnost spolova kao prioritet Europske unije danas i u budućnosti“ možete preuzeti ovdje


Iz medija:
https://www.eu2018.at/latest-news/news/10-12-Federal-Minister-Bogner-Strau---Making-Gender-Equality-Visible-on-the-EU-s-Agenda.html
https://www.vecernji.hr/vijesti/ministrica-murganic-u-becu-potpisala-zajednicku-deklaraciju-o-ravnopravnosti-spolova-1275967
https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/ministrica-murganic-sudjelovala-na-ministarskom-sastanku-u-becu/10504
 

Pisane vijesti