Ravnateljica Ureda na predstavljanju projekta „Glas žena u sportu“

  • Slika /slike/URS SLIKE 2021/AEM.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Glas žena u sportu“, projekt Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog olimpijskog odbora koji se provodi u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, predstavljen je 1. lipnja u hotelu Westin.

Ciljevi suradnje potpisnika Sporazuma, koji je sklopljen između navedenih tijela i institucija, su predstavljanje i promicanje hrvatskih olimpijki u javnosti koje će nastupati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine kroz izradu i emitiranje video spotova u elektroničkim medijima i na društvenim mrežama; provođenje istraživanja o zastupljenosti ženskog sporta u medijima; promicanje veće zastupljenosti žena i ženskog sporta u elektroničkim medijima i društvenim mrežama provedbom  kampanje za veću medijsku vidljivost ženskog sporta; organiziranje radionica za sportašice i druge zainteresirane kako bi se unaprijedilo njihovo znanje i vještina u javnom nastupu i suradnji s medijima; organiziranje radionica za novinare na kojima bi ih se temeljem Preporuka za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima dodatno senzibiliziralo za njegovo praćenje; organiziranje radionica za predstavnike upravljačkih tijela nacionalnih sportskih saveza s ciljem edukacije o ravnopravnosti spolova u medijima; organiziranje međunarodne konferencije na temu ravnopravnosti sportašica u svim segmentima društva pa tako i u medijima; tiskanje različitih publikacija koje mogu biti korisne za realizaciju ciljeva projekta te provođenje svih drugih aktivnosti u cilju unaprjeđenja i  ostvarivanja rodne ravnopravnosti između sportaša i sportašica u elektroničkim medijima i šire.

Nazočnim sportašicama, sportašima i brojnim novinarkama i novinarima obratili su se Morana Paliković Gruden, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, Vanja Gavran, član Vijeća za elektroničke medije, Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, dok je u ime ministrice kulture nazočne pozdravila Jasna Vaniček – Fila, ravnateljica Uprave medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija pri Ministarstvu kulture i medija, dok je svečanost svojim dolaskom uveličala članica Međunarodnog olimpijskog odbora i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Morana Paliković Gruden istaknula je značaj medijskog opismenjivanja sportašica za medijske nastupe i objave u tiskanim, elektroničkim i novim medijima (društvenim mrežama), što je jedna od zadaća projekta.
Vanja Gavran je kazao kako je Agencija za elektroničke medije još prošle godine raspisala natječaj za izradu televizijskih i radijskih spotova kojima će se predstaviti naše olimpijke te koji su na ovom događanju prikazani. Pravobraniteljica Ljubičić naglasila je kako je važno za postizanje ravnopravnosti spolova u sportu učiniti ženski sport što medijski vidljivijim.

Helena Štimac Radin istaknula je kako je prethodna Nacionalna politika za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine sadržavala posebne mjere koje se odnose na povećanje udjela žena u upravljačkim strukturama sportskih saveza i unaprjeđenja modela za praćenje statističkih pokazatelja o položaju žena u sportu, dok novi Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2021. do 2027., koji je u izradi, sadrži važan segment vezan uz položaj sportašica u medijskom prostoru. Naglasila je kako je u sklopu ovog Sporazuma, Ured za ravnopravnost spolova preuzeo  obvezu sudjelovati u organizaciji međunarodne konferencije na temu ravnopravnosti sportašica u svim segmentima društva, a posebno medijskom prostoru, te nastaviti tiskati publikacije koje će u daljnjem radu koristiti svi oni koji se bave promocijom rodne ravnopravnosti u sportu i zastupljenosti ženskog sporta u medijima. Također, nazočnima je predstavila dosadašnje publikacije Ureda posvećene temi rodne ravnopravnosti u sportu.

Na događanju su emitirani spotovi za predstavljanje olimpijki: stolnotenisačice Anđele Mužinić i maratonke Matee Parlov Koštro, gimnastičarke Ane Đerek, bacačice diskova Marije Tolj, judašiei Karle Prodan, atletičarke Mikele Ristoski, skakačice u vis Ane Šimić, taekwondoašice Kristine Tomić, atletskoj trkačice Bojane Bjeljac i judašice Barbare Matić. Svi mediji spotove će emitirati bez financijske naknade, a moći će se čuti i vidjeti od 15. lipnja pa do kraja igra emitirati u programima velikog broja televizija i radijskih postaja. Videospotove možete pronaći na ovoj poveznici.

Svečanost je svojim obraćanjem zaključila gospođa Kolinda Grabar Kitarović, upoznavši sudionike s dinamikom priprema predstojećih Olimijskih i Paraolimpijskih igara te posvećenosti Međunarodnog olimpijskog odbora problematici rodne ravnopravnosti u sportu.

Osim u suradnji s Uredom, projekt se provodi u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Hrvatskim paraolimpijskim odborom, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva kulture i medija.


Priopćenje Agencije za elektroničke medije možete pročitati na ovoj poveznici.

Vijesti o događaju nalaze se na poveznicama ispod:

https://www.hoo.hr/hr/olimpizam/zene-u-sportu/6608-u-zagrebackom-hotelu-westin-predstavljen-projekt-glas-zena-u-sportu

https://www.tportal.hr/sport/clanak/video-foto-grabar-kitarovic-otkazivanje-olimpijskih-igara-bila-bi-pobjeda-virusa-nad-covjecanstvom-foto-20210601

https://www.glasistre.hr/sport/predstavljen-projekt-glas-zena-u-sportu-725109
 



Pisane vijesti