Savjetnik u Uredu na online webinaru povodom Međunarodnog dana mladih

Slika /slike/URS SLIKE 2021/young-people-3575167_1920.jpg

Povodom Međunarodnog dana mladih koji se obilježava 12. kolovoza, 7. rujna 2021., Nikola Zdunić, Savjetnik u Uredu, sudjelovao je na online webinaru „Transformacija prehrambenih sustava: Inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje“.

Uvodni, pozdravni govor održala je državna tajnica SDUDM-a, Željka Josić, najavivši paneliste: Tomislava Sokola, zastupnika u Europskom parlamentu, Gorana Vrabeca, najboljeg mladog poljoprivrednika u 2021. godini, Vladimira Šomena iz stalnog predstavništva RH pri Europskoj uniji te Maria Žuličeka iz Udruge gradova.

Na webinaru kojeg je organizirao Središnji državni ured za demografiju i mlade (SDUDM) naglašena je važnost Strategije „Od polja do stola“ za uključivanje mladih u društvo, te je predstavljen primjer dobre prakse mladog poljoprivrednika koji uzgaja i proizvodi atraktivne i konkurentne poljoprivredne proizvode. Na razini Europske unije najavljena je Rezolucija Vijeća ministara povezana s europskim ciljevima za mlade te konferencija i o položaju mladih u EU u sklopu predsjedanja Republike Slovenije Vijećem EU. Predstavljen je i certifikat „Grad za mlade“ s više od 70 kriterija. Cilj certifikata je postići konstruktivno natjecanje gradova u svim područjima povezanim s položajem mladih, od političke participacije mladih, stanovanja, zapošljavanja, mobilnosti i dr.

Webinar je otvorio mnoga važna pitanja o mladima u urbanim i ruralnim područjima, u eri klimatskih promjena. Događaj je završio raspravom o europskim politikama i ulozi civilnog društva kod poboljšanja položaja mladih.

Bilješku sa webinara možete pronaći ovdje, a više o događaju možete pročitati na ovom linku.

Pisane vijesti