Savjetnik Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Hrvatskoj u posjeti Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH

Savjetnik Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj, g. Abdoul Hossein Hassan Nezhad jučer je službeno posjetio Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH s ciljem upoznavanja njegova rada i hrvatskih iskustava u području ravnopravnosti spolova.


G. Nezhada posebno je zanimalo djelovanje i ustroj mehanizama za provedbu politike ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj, kao i tumačenje upotreba termina ravnopravnosti spolova i ženskih ljudskih prava.

Predstojnica Ureda mr.sc. Štimac Radin upoznala je g. Nezhada sa institucijama nadležnim za promicanje ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj, odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010.

G. Nezhad je istaknuo kako se u Iranu umjesto termina 'ravnopravnosti spolova' (gender equality) koristi termin 'rodna pravednost' (gender justice), vezano uz uvjerenje da zbog različitosti žena i muškaraca i njihova prava moraju biti različita. Također je istaknuo da u Iranu djeluju brojne nevladine udruge koje se bave 'ženskim pitanjima', te da je veliki udio žena na sveučilištima, posebice medicini, kao i u znanosti, i izrazio mišljenje da mediji nerijetko netočno i iskrivljeno izvještavaju o položaju žena u iranskom društvu.

G. Nezhad je predstojnici uručio Povelju o ženskim pravima i dužnostima u Islamskoj Republici Iran koja u Iranu ima snagu zakona, te iskazao interes za daljnjom suradnjom i razmjenom iskustava.
 
 


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja