Seminar za suce/sutkinje - "Ravnopravnost spolova u pravu EU i njegovim primjenama u Republici Hrvatskoj"

  • Slika /slike/URS slike - 2017/IMG_2760.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru Twinning projekta „Podrška ravnopravnosti spolova“ u  prostorijama Pravosudne akademije održan je 23. veljače 2017. prvi od planirana tri seminara za suce/sutkinje pod nazivom „Ravnopravnost spolova u pravu EU i njegovim primjenama u Republici Hrvatskoj“. Seminar je organizirao Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske u suradnji s projektnim partnerom Institutom za zdravstvo i socijalnu skrb Republike Finske i Pravosudnom akademijom. Cilj seminara je unaprijediti znanje sudaca/sutkinja o nacionalnom antidiskriminacijskom zakonodavstvu i praksi Europskog suda za ljudska prava i Europskog suda pravde (ESLJP i ESP). Na prvom seminaru sudjelovalo je 19 sudaca/sutkinja i sudskih savjetnika/ica sa općinskih građanskih sudova u Zagrebu, Dubrovniku, Čakovcu i Karlovcu, županijskih sudova u Karlovcu, Zagrebu i Osijeku te Prekršajnih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici.

Edukaciju su proveli gđa. Doris Obereder,  sutkinja Okružnog građanskog suda za Okrug Leopoldstadt, Beč, g. Dieter Schindlauer, stručnjak za ljudska prava s Ludwig Boltzmann Instituta za ljudska prava u Beču i g. Domagoj Franjo Frntić, Predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu. Moderatorica seminara bila je gđa. Hannele Varsa, Stalna Twinning savjetnica na Twinning projektu „Podrška ravnopravnosti spolova“. Nazočnima se uvodno obratila gđa. Sanda Hrsto, savjetnica ravnateljice Pravosudne akademije i gđa. Helena Štimac Radin, v.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske. Gđa. Helena Štimac Radin je polaznicima/icama predstavila osnovnu funkciji i ulogu  CEDAW - Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije nad ženama te su svima podijeljeni primjerci hrvatskog izdanja CEDAW konvencije, Zaključne primjedbe o četvrtom i petom periodičnom izvješću za Hrvatsku i Opća preporuka br. 33 o pristupu žena pravosuđu. G. Dieter Schindlauer je prezentirao kratak pregled  Direktiva  EU koje se odnose na  ravnopravnost spolova te  sudske prakse Europskog suda pravde.

Sudionici/ice su u manjim skupinama radili na nekoliko različitih studija slučaja diskriminacije na temelju spola/roda te su se aktivno uključili u raspravu o mogućim rješenjima. Povratne informacije sudionika istaknule su visoki stupanj zadovoljstva predstavljenim sadržajem i metodologijom seminara. Tijekom ožujka 2017. održat će se još 2 seminara istog sadržaja na kojima će sudjelovati suci/sutkinje i sudski savjetnici/ice iz svih dijelova Hrvatske. 

PowerPoint prezentacija mr.sc. Helena Štimac Radin "CEDAW - UN Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena"

PowerPoint prezentacija "Ravnopravnost spolova - edukacija za suce/sutkinje"



 

Pisane vijesti | Projekt "Podrška ravnopravnosti spolova"