“Sto djela za ravnopravnost spolova”

Slika /slike/URS slike - 2017/100-djela.jpg

Veleposlanstvo Republike Finske u Zagrebu u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i saborskim Odborom za ravnopravnost spolova danas je u Kaptol Boutique Cinema predstavilo inicijativu pod naslovom „100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj“.

Veleposlanstvo Republike Finske u Zagrebu u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i saborskim Odborom za ravnopravnost spolova danas je u Kaptol Boutique Cinema predstavilo inicijativu pod naslovom „100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj“. Inicijativa je dio obilježavanja stogodišnjice neovisnosti Finske ove godine, a pod pokroviteljstvom je predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Cilj inicijative je prikupiti 100 djela kojima se unapređuje ravnopravnost spolova u hrvatskom društvu.
 
Djelo je konkretna mjera koja povećava ravnopravnost spolova u hrvatskom društvu. Različite organizacije - javne ustanove, tvrtke, općine, nevladine udruge, obrazovne institucije, sportski klubovi, mediji itd. – pozvane su na sudjelovanje. Preporuča se da sudionici uključe sve članove svojih organizacija u planiranju i provedbi djela, jer djela u kojima sudjeluje čitava zajednica daju najbolje rezultate. Djelo može biti veliko ili malo, nacionalno ili lokalno, ali mora donijeti aktivnu promjenu trenutnog stanja stvari.
 
Prisutne su uvodnim govorima pozdravili mr.sc. Helena Štimac Radin i NJ.E. Timo Rajakangas i istaknuli zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Finske i Hrvatske, a kao primjer je mr.sc. Štimac Radin izdvojila twinning projekt ˝Podrška ravnopravnosti spolova˝, koji se provodi u partnerstvu Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i Instituta za zdravstvo i socijalnu skrb Republike Finske. NJ.E. Timo Rajakangas iznio je kratki pregled stanja ravnopravnosti spolova u Finskoj te zaključio kako su ljudi najveći resurs malih zemalja poput Finske i Hrvatske, stoga je jednaka zastupljenost oba spola ključna za prosperitet i gospodarsko blagostanje. 
 
Nakon toga otvoren je panel na kojem su uz v.d. ravnateljice Ureda sudjelovali gđa Ankica Mamić, vlasnica IM&C Agencije za odnose s javnošću i osnivačica udruge Žene 50+, gospodin John Gašparac, Country Managing Partner, PwC, gđa Kirsi Marttinen, zamjenica glavne tajnice finskog Vijeća za ravnopravnost spolova (TANE) te gđa Hannele Varsa, savjetnica na twinning projektu “Podrška ravnopravnosti spolova”.
 
Štimac Radin naglasila je da postoji još puno prostora za napredak, iako se Hrvatska po pitanju ravnopravnosti spolova u pojedinim područjima kreće oko europskog prosjeka. Kritična područja i nadalje ostaju suzbijanje nasilja nad ženama, politička participacija žena i položaj žena na tržištu rada.
 
Gospođa Mamić istaknula je problem “staklenog stropa” s kojim se brojne žene susreću u profesionalnom životu. Gospodin Gašparac predstavio je više inicijativa svoje kompanije čija je najglasnija poruka potpora muškaraca jednakosti spolova.
 
Gošće iz Finske su primjerima iz svoje zemlje pokušale približiti inicijativu 100 djela za ravnopravnost spolova. U nastavku navodimo neke od njih.
 
Primjerice u području medija i kulturnog stvaralaštva Udruženje filmskih radnika osmislilo je mentorski program za žene u filmskoj industriji; Sportska redakcija na nacionalnoj televiziji uključuje veći broj novinarki u praćenju sportskih događanja, a provest će se i istraživanje o ženama i muškarcima u novinarskoj profesiji. Jedno od finskih sveučilišta provest se istraživanje o povezanosti preferencija dječaka i djevojčica vezanoj uz izborne predmete i odabira profesije u kasnijoj dobi.
 
Organizacije civilnog društva rade na velikom broju različitih projekata, a jedan od primjera je uspostavljanje višejezične web platforme za pomoć migranticama koje su žrtve nasilja. Poslodavci su se također u velikom broju uključili u ovu kampanju. Neki od njih, s ciljem isplate iste naknade za rad iste vrijednosti, uvode novi pristup transparentnosti i pravičnosti u plaćama na način da ponovno definiraju čimbenike koji utječu na iznos plaće te provjeravaju postoje li razlike u plaćama žena i plaćama muškaraca. Neke tvrtke odlučile su se za tzv. „blind recruiting“ pristup gdje selekcijska komisija u prvom krugu izbora novih zaposlenika/ca nema informaciju o osobnim podacima prijavljenih na natječaj s ciljem isključivanja bilo kakvog utjecaja predrasuda ili stereotipa.
 
Sva finska ministarstva uključila su se u kampanju. Ministar vanjske trgovine i razvoja, svojim je primjerom već na početku kampanje rekao da neće sudjelovati ni na jednoj panel raspravi koja uključuje samo muškarce u ulozi panelista („NO to all-men panels“). Ministarstvo oružanih snaga radi istraživanje o ženama koje dobrovoljno sudjeluju u oružanim snagama Finske, a Ministarstvo obrazovanja odlučilo je potaknuti rasprave u školama o rodnim ulogama učenika. Većina tijela državne uprave aktivno potiču očeve na korištenje roditeljskog dopusta.        
 
Štimac Radin zaključila je jučerašnji panel porukom o nadi u nastavak uspješne suradnje dvije zemlje i naglasila važnost kampanje “100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj” te pozvala sve zainteresirane na sudjelovanje i prijavu inicijative. 
 
Više o samoj kampanji moguće je naći na http://www.finland.hr/public/default.aspx?contentid=363207&nodeid=41102&culture=hr-HR, a putem navedene internetske stranice, moguće je i prijaviti sudjelovanje.  U prosincu 2017. godine, na stoti Dan neovisnosti Finske, dodijelit će se nagrade za najbolja djela koja podupiru jednake mogućnosti za žene i muškarce u Hrvatskoj.

Iz medija:

http://www.presscut.hr/Web%20Sharing%20ZON/06-2017/14-06-2017/Novi%20list/Presscut_17442779.pdf
http://www.presscut.hr/Web%20Sharing%20ZON/06-2017/14-06-2017/24%20sata%20ve%C4%8Dernje%20izdanje/Presscut_17442397.pdf
http://www.glas-slavonije.hr/335723/1/Kampanja-100-djela-za-ravnopravnost-spolova
http://tris.com.hr/2017/06/zapocela-kampanja-100-djela-za-ravnopravnost-spolova
http://www.presscut.hr/AUDIOCLIP/AudioClip_2879254.mp3



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja