Ured dao potporu održavanju Regionalne konferencije

Ured za ravnopravnost spolova dao je potporu održavanju Regionalne konferencije  „Žene u izgradnji mira: pristupanje žena pravosuđu u post konfliktnim zemljama“, koju organiziraju članice Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu u JI Europi iz Hrvatske – Gordana Sobol i Morana Paliković Gruden.  Konferencija se održava u četvrtak, 18. listopada 2012. godine u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića, koji će je i svečano otvoriti.

Svoje su sudjelovanje na konferenciji potvrdili i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik Vlade Neven Mimica, potpredsjednica Vlade Kosova i predsjedavajuća Regionalnog ženskog lobija Edita Tahiri, ministar branitelja Predrag Matić, ministrica kulture Andrea Violić, ministrica EU integracija Makedonije Teuta Arifi, državna ministrica Finske i predsjednica Odbora direktora Zaklade za žrtve Elisabeth Rehn, i brojni drugi.

Sudionici/e će kroz rad u panelima raspravljati o EU politikama kao prilici za regiju, korupciji i kriminalu kao faktoru nesigurnosti i prijetnje miru, pristupanju pravosuđu za preživjele žene seksualnog nasilja u ratu i implementaciji NAP rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti.

Članice Regionalnog ženskog lobija iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova djeluju kako bi osigurale sudjelovanje žena u politici, u procesima rješavanja konflikata, mirovnih pregovora i izgradnje mira, kao i u cilju zaštite djevojčica i žena u ratnim sukobima, te na području borbe protiv seksualnog nasilja u oružanim sukobima. Njihovo djelovanje predstavlja izravnu implementaciju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti i srodnih rezolucija: 1820(2008), 1888 (2009) i 1889 (2009).

PROGRAM KONFERENCIJE

Iz medija:

politikaplus.com

dalje.com

dnevnik.hr



Najave