Ured za ravnopravnost spolova zatražio osnivanje novih županijskih povjerenstava

Slika /slike/logo i baneri/logo-Ured za ravnopravnost spolova.jpg

S obzirom na održane lokalne izbore Ured za ravnopravnost spolova zatražio je od jedinica područne (regionalne) samouprave/ županijskih skupština da prilikom konstituiranja saziva svojih novih radnih tijela, osnuju te imenuju i članove/ice novog županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova

Od županijskih skupština zatraženo je da Odluku o osnivanju povjerenstava za ravnopravnost spolova dostave Uredu u svrhu ažuriranja baze podataka koju, uz pregled rada i aktivnosti povjerenstava, sadrže internetske stranice Ureda.

Naime, sukladno članku 18. stavak 2. alineja 11. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08; 69/17), Ured za ravnopravnost spolova nadležan je za koordinaciju rada županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova. Županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova su radno-savjetodavna tijela županijskih skupština i skupštine Grada Zagreba u čijem su sastavu članovi/članice županijskih skupština odnosno skupštine Grada Zagreba, koordinatori/ice u uredima državne uprave, predstavnici/ce nevladinih udruga i nezavisni stručnjaci/kinje. Kao važan institucionalni mehanizam za uspostavljanje ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, povjerenstva za ravnopravnost spolova pružaju stručnu pomoć županijskim skupštinama u provedbi Zakona o ravnopravnosti spolova, Nacionalne politike za ravnopravnost spolova i Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, a zadužena su i za poticanje osnivanja gradskih i općinskih povjerenstava za ravnopravnost spolova. 

Pisane vijesti