Ured započeo proces izrade novog Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Slika /slike/Naslovnice fotografije, logo i baneri - razno 2023/protokol 2022.jpg

Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja (Narodne novine, br. 70/2018), dokument je koji sadrži obveze nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju, oblike, način i sadržaj suradnje između nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju te završne odredbe kojima se propisuju postupanja u skladu s aktivnostima Protokola.

Aktualni Protokol na snazi je od 2018. godine. Budući da Protokol u svojim Prijelaznim i završnim odredbama sadrži odredbu o potrebi ažuriranja teksta u slučaju izmjene relevantne zakonske regulative, te da je u razdoblju od donošenja važećeg Protokola do danas izmijenjen velik dio propisa od značaja za Protokol, Ured je pristupio procesu izrade novog Protokola.

U tu svrhu Ured je osnovao Radnu skupinu koju, uz predstavnice Ureda, čine predstavnici/e Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ureda pravobraniteljice za djecu i organizacije civilnoga društva Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Sastankom održanim 9. veljače 2022. godine, Radna skupina je započela s radom na donošenju novog, ažuriranog Protokola.

Pisane vijesti