Započela izrada nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2016. – 2020.

Slika /slike/Korice publikacija/nacionalna politika fotografija.jpg

U Uredu za ravnopravnost spolova danas je održana konstituirajuća sjednica Radne skupine za izradu nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2016. – 2020. godine.

Radna skupina sastoji se od  23 članice uključujući predstavnice nadležnih državnih tijela, županijskih povjerenstva za ravnopravnost spolova, nevladinih organizacija i nezavisne stručnjakinje.

Na sastanku, kojim je predsjedavala ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin,  raspravljalo se o strukturi, prioritetima i sadržaju nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova. Usuglašeno je da će nova Nacionalna politika, uz kratku ocjenu stanja, i dalje sadržavati 7 kritičnih tematskih područja: 1. Promicanje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, 2. Jednake mogućnosti na tržištu rada, 3. Rodno osjetljivo obrazovanje i suzbijanje stereotipa, 4. Ravnopravnost u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu, 5. Uklanjanje nasilja nad ženama, 6.Međunarodna politika i suradnja i 7. Osnaživanje institucionalnih mehanizama i načina provedbe.

Nakon izrade završnog nacrta nove Nacionalne politike isti će se uputiti u redovnu proceduru i javnu raspravu.
 

Pisane vijesti