17. svibnja - Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Slika /slike/Untitled design (15).png

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) se obilježava svakog 17. svibnja u godini, na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti.

Vlada Republike Hrvatske je 9. ožujka 2023. godine usvojila Nacionalni plan za ravnopravnost spolova do 2027. i pripadajući Akcijski plan do 2024. godine kojim se mjerom „1.1. Organizirati javna događanja s ciljem podizanja razine znanja i svijesti o ravnopravnosti spolova“ doprinosi podizanju razine znanja i svijesti o ravnopravnosti spolova posebno osjetljivih skupina žena i LGBTIQ osoba te razine znanja i svijesti o ulozi države u smanjenju diskriminacije. Također mjerom „1.5. Povećati razinu znanja policijskih službenica i službenika o načelima metodama borbe protiv višestruke diskriminacije“ namjera je nastavak edukacije policijskih službenica i službenica o temi ljudskih prava što uključuje i prava posebno osjetljivih skupina žena i LGBTIQ osoba.

Ured uz doneseni Nacionalni i Akcijski plan ulaže i u osiguravanje kapaciteta za nastavak promicanja rodne ravnopravnosti te ravnopravnosti LGBTIQ osoba. Predstavnik Ureda je tako 3. svibnja 2023. sudjelovao na radionici uspostavljanja suradnje protiv odbijanja rodne i LGBTIQ ravnopravnosti te seksualnih i reproduktivnih prava o čemu više možete pročitati ovdje.

Europska agencija za temeljna prava (FRA) 2020. godine izradila je istraživanje i publikaciju „A long way to go for LGBTI equality“ u kojem je ispitano 140 000 osoba iz članica EU, Sjeverne Makedonije i Srbije. Istraživanje je uslijedilo nakon istraživanja iz 2012, a ubrzo se očekuju i nova publikacija.

Hrvatska je u proteklom desetljeću značajno unaprijedila zakonska prava LGBTIQ osoba što pokazuje i istraživanje (45% LGBTIQ kaže da su predrasude i netolerancije prema LGBTIQ osobama pale u razdoblju od 2015. do 2020.). Ipak, društvena situacija, kako u Hrvatskoj, tako i u EU, i dalje nije zadovoljavajuća.

Pisane vijesti