Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova sa suradnicima obilježilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/URS slike - 2020/kkž akcija2.png

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije s partnerskom udrugom Hera i uz podršku udruga civilnog društva organiziralo je javnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koja je održana u četvrtak, 26. studenoga na đurđevačkoj tržnici. 

Time su se uključili u kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju provodi preko 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje. U okviru ove javne akcije predstavljena je i kampanja Vijeća Europe „Zajedno protiv seksizma“ #MeToo.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Tijekom javne akcije su kroz razgovor podijeljene informacije o načinu prijave nasilja, gdje  se može dobiti savjet i podrška svima koji su izloženi ili svjedoče nasilju  te su dijeljeni letci, edukativni materijali i publikacije sudionika u akciji.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić istaknula je kako se obilježavanjem ovog dana želi ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažna poruka o važnosti svih aktivnosti u smislu zaustavljanja nasilja nad ženama. Cilj je osvijestiti javnost i potaknuti na prevenciju i eliminaciju nasilja prema ženama.

Nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste i nitko ne smije trpjeti nasilje. Svi imamo odgovornost zajednički se boriti protiv nasilja.

Također je u ime organizatora pozvala cjelokupnu javnost da se aktivno uključi u borbu protiv nasilja nad ženama, s naglaskom i pozivom da svi koji su na bilo koji način izloženi ili svjedoče nasilju, prijave slučajeve nasilja. Naglasila je  važnost umrežavanja i povezivanja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, organizacija civilnog društva i samih žrtava nasilja. Bitni su alati komunikacije, socijalnog uključivanja, savjetovanja i dostupnosti za sve dionike, što će doprinijeti povećanju javne svijesti o problematici nasilja. U tom smislu je posebno istaknula važnost osnivanja Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, koji će biti značajan u pružanju emocionalne podrške kao i informiranja žrtava nasilja o njihovim pravima te upućivanja na relevantne institucije i organizacije civilnog društva. Podrška je besplatna i anonimna.

Broj 116 006 od 25. studenoga 2020. dostupan je 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane.