U Pregradi održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

U četvrtak, 21. travnja 2016. godine Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije održalo je u pregradskoj Gradskoj vijećnici tematsku sjednicu pod nazivom “Žene i sport“.

Sjednici je nazočila i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je istaknula da sportom, kao i brojnim drugim područjima života, još uvijek dominiraju muškarci, a to dokazuju i statistički podaci predstavljeni na današnjoj sjednici. „U Krapinsko – zagorskoj županiji ima manje od trećine žena u ukupnom broju sportaša. Samo devet posto njih nalazi se na čelnim pozicijama u sportu. 15 je posto trenerica, a u povjerenstvima i skupštinama zastupljene su s 25 do 27 posto“, rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helena Štimac Radin istaknula je da situacija nije mnogo bolja ni u Europi. „Samo 14 posto žena nalazi se na upravljačkim pozicijama u sportu u Europi, a od toga samo je pet posto žena na predsjedničkoj poziciji. U Hrvatskoj je taj postotak još manji od 14 posto. Jedina europska zemlja koja zadovoljava Preporuke Vijeća Europe o rodno osviještenoj politici u sportu je Švedska, u kojoj se na čelnim pozicijama u sportu nalazi više od 40 posto žena“, rekla je Štimac Radin.

Tajnica Komisije za žene u športu Hrvatskog olimpijskog odbora Gordana Borko rekla je da da se ove poražavajuće brojke ne odnose isključivo na područje upravljanja, što dokazuju podaci Komisije za žene u športu HOO-a. „U Hrvatskoj je među delegatima i međunarodnim sucima 21 posto žena, dok ih među trenerima ima samo tri posto. Od ukupnog broja registriranih natjecatelja, žene zauzimaju 32 posto, ali od ukupnog broja vrhunskih sportskih ostvarenja, 36 posto pripada upravo sportašicama. To dokazuje da žene, s obzirom na zastupljenost u sportu, ostvaruju iznimne rezultate“, rekla je Borko.

Primjer ostvarenja iznimnih sportskih rezultata svakako su zagorska plivačica Ana Majsec, hrvatska reprezentativka i dobitnica priznanja za uspješnu mladu nadu sportaša s invaliditetom, koja je također prisustvovala sjednici, kao i nogometna sutkinja Silvija Makar, koja je s prisutnima podijelila svoja iskustva vezana uz profesiju u kojoj još uvijek dominiraju muškarci. „Kakav je položaj žene sutkinje, objasnit ću vam na jednostavnom slikovitom primjeru i sve će vam odmah biti jasno. Kada sudac pogriješi, on je samo pogriješio, greške se događaju i lako se prijeđe preko toga. Kada sutkinja pogriješi, za nju je kuhača, ona nije pogriješila, nego je prirodno nesposobna i ne bi se trebala baviti tim poslom“, otkrila je Makar.

Svoja iskustva iznijeli su i predsjednica Županijskog školskog sportskog saveza Tatjana Tuđa i predsjednik Krapinskog sportskog saveza Saša Kundih. Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj pohvalio se ženskim sportom u svome gradu, istaknuvši ženski nogometni klub, koji postoji već 18 godina te ženski rukometni klub, koji su nedavno osnovale mlade entuzijastične ljubiteljice rukometa. Između gošći sjednice te pregradskog gradonačelnika i zamjenice župana na kraju je postignut dogovor o nastavku suradnje, a najavljena je mogućnost organiziranja tribina i radionica sa sličnom tematikom, koje bi još više osvijestile javnost o rodnoj nejednakosti u sportu.


Preuzeto sa www.kzz.hr