Županija podržala akciju obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/URS SLIKE 2021/kkž.jpg

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25.studenog, danas je ispred đurđevačke Gradske tržnice održana javna akcija senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Akciju je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s partnerskom udrugom “HERA” Križevci, a podržao ju je i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Zamjenik Ljubić  je posjetio štand na kojem su predsjednica Verica Rupčić sa članovima Povjerenstva i predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jazić sa suradnicama, građanima dijelile informativne letke i informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku. Također su  upozorile da je prema poznatim podacima, u Hrvatskoj svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena te uputile apel kako  je važno zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

Podsjetimo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Današnja javna akcija, koju su podržale i županijske pročelnice Maja Blažek i Ljubica Belobrk Flamaceta te sudac Općinskog suda Koprivnica i voditelj Stalne službe u Đurđevcu Dario Kuzmić, dio je aktivnosti programa NISI SAMA – unapređenje usluga osnaživanja i savjetovanja žrtava obiteljskog nasilja.


https://drava.info/2021/11/zupanija-podrzala-javnu-akciju-obiljezavanja-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/

https://kckzz.hr/zupanija-podrzala-obiljezavanje-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/