Žene se moraju dokazivati više od muškaraca

Na 11. sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba raspravljalo se o ulozi žene u hrvatskom društvu.

- Naše Povjerenstvo teži tome da uloga žene u gradu Zagrebu i hrvatskom društvu bude važna. Potrebno je razmišljati u tom smjeru po uzoru na druge europske metropole – rekla je na početku predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Margareta Mađerić.

Gospođa Dijana Katica proglašena je osobom godine ruralnog turizma jugoistočne Europe, a na sjednici je izlagala o uvjetima žena u turizmu.

- Kada dođete negdje na selo, kada vidite žene koje stvaraju svoj proizvod, proizvode vezove, suvenire, marmelade, shvatite da one daju sebe u ugostiteljske i turističke usluge. Mislim da su žene u tom segmentu zaslužile puno više poštovanja – rekla je Katica, predsjednica uprave Hrvatskog farmera.

Žene koje žive u ruralnim područjima Hrvatske često su neinformirane i još uvijek nedovoljno osviještene po pitanju svojih mogućnosti.

- Potrebno je pokušati što više educirati žene u ruralnim područjima o njihovom statusu, o onom što one mogu napraviti za sebe – objašnjava Katica.

Nedavnim istraživanjem, provedenim od strane pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, utvrđeno je kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim funkcijama.

- Žene na važnim funkcijama moraju se odreći privatnog života jer karijera traži maksimum od žene, a osim toga žena se mora konstantno dokazati u ovom muškom svijetu – rekla je Nevenka Šernhorst, članica Odbora za ravnopravnost spolova.

Rezultati i statistički podaci i dalje upućuju na rodno uvjetovane nepovoljne trendove na tržištu rada. Potrebno je još više edukacije i osvješćivanja javnosti kako bi se žene u Hrvatskoj izborile za ravnopravan položaj u društvu.

Opširnije na www.zagrebancija.com