Vukovarsko-srijemska županija prva županija potpisnica Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

Župan Božo Galić potpisao je u ime Vukovarsko-srijemske županije 22. travnja 2015. Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini čime je najistočnija hrvatska županija postala prva jedinica regionalne (područne) samouprave u Hrvatskoj koja je potpisala tu povelju.

Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini pokrenuta je prije devet godina. Na taj je način Vijeće europskih općina i regija (CEMR) željelo dodatno potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova u praksi i to političkim obvezivanjem – potpisivanjem Povelje. Do danas se na provođenje odredbi Europske povelje obvezalo 1450 lokalnih i regionalnih vlasti iz 29 država, u čijem se društvu, osim Delnica, Opatije, Vodica i Solina, sada nalazi i Vukovarsko-srijemska županija.

Renata Skoko, nacionalna koordinatorica koju je imenovala Hrvatska zajednica županija kao članica CEMR-a, izrazila je svoje zadovoljstvo što je Vukovarsko-srijemska županija kao prva jedinica regionalne (područne) samouprave svojim primjerom otvorila vrata i ostalima u Republici Hrvatskoj.

– Izuzetno mi je drago što je Vukovarsko-srijemska županija prepoznala i svojim potpisom prihvatila načela Europske povelje. Intenzivno se radi na tomu da i ostale županije potpišu Europsku povelju, što uskoro možemo očekivati od Varaždinske,  Međimurske i Dubrovačko-neretvanske županije – rekla je Skoko te naglasila kako su joj u radu od velike pomoći bila hrvatska udruženja jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave koja su svoje članove informirala o Projektu i prednostima koje ostvaruju potpisnici Europske povelje.

Potpisivanjem Europske povelje CEMR-a, Vukovarsko-srijemska županija obvezala se u roku od dvije godine donijeti Akcijski plan kojim se određuju prioriteti, aktivnosti i sredstva za njenu provedbu. Isto tako, Vukovarsko-srijemska županija povezat će se sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u Hrvatskoj što će omogućiti razvoj znanstvenih indikatora koji omogućuju praćenje i mjerenje implementacije Europske povelje unutar Pilot projekta.

Preuzeto sa www.hrvzz.hr