ODRŽANA KOORDINACIJA POVJERENSTAVA ZA RAVOPRAVNOST SPOLOVA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

U prostorijama Županije održana je koordinacija svih osnovanih povjerenstava za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije. Koordinaciji je predsjedala Ivanka Luetić Boban, predsjednica županijskog Povjerenstva koja je u uvodnoj riječi predstavila novoizabrano županijsko povjerenstvo. Na koordinaciji su svi nazočni predstavnici povjerenstava izvijestili o svojim aktivnostima  u proteklih godinu dana. 

Sva aktivna povjerenstva obilježila su Dan žena, Dan obitelj, Dan borbe protiv nasilja, a prvi put županijsko povjerenstvo obilježilo je i Dan muškaraca. Kao najvažniju aktivnost županijskog Povjerenstva predsjednica Luetić Boban istaknula je predstavljanje knjige „Sunčica“, te sve aktivnosti koje su se događale nakon prvog predstavljanja u Splitu. Također je istakula i pohvalila aktivnost Povjerenstva Grada Makarske koje je uputilo pismo državnim institucijama za rješavanja zločina silovanja žena u Domovinskom ratu. Ovu inicijativu prihvatila su i ostala povjerenstva, te se aktivno uključila u isto. 

Također je istaknuto kako neka povjerenstva u nekim gradovima uopće nisu osnovana iako ima odluka gradskih vijeća o osnivanju u tim gradovima, dok neka uopće aktivno ne djeluju. Zaključeno je kako se u povjerenstva trebaju birati članovi koji će se ovom problematikom stvarno baviti. Povjerenstvo Grada Splita iznijelo je svoju inicijativu o stvaranju klastera u koji bi ušla sva povjerenstva , ali i građanske udruge koje se bave problematikom ravnopravnosti spolova, te svim vezano uz tu problematiku.  Time bi bilo lakše i u financijskom smislu, jer kad uđemo u EU, tako će se lakše doći do sredstava, bez kojih je rad skoro pa onemogućen.

Predsjednica Ivanka Luetić Boban naglasila je, a vezano uz sredstva za rad, kako inzistira na izradi planova rada i financijskih planova svakog pojedinog povjerenstva kako bi se mogla dobiti i sredstva iz proračuna općina i gradova. Sa koordinacije je upućen ponovni apel nadležnim institucijama da se procesuiraju i kazne zločinci koji su počinili silovanje žena za vrijeme Domovinskog rata, ali i sva druga kaznena dijela nasilja nad ženama. 

Opširnije

ZAKLJUČCI KOORDINACIJE

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna KOORDINACIJA POVJERENSTAVA ZA RAVOPRAVNOST SPOLOVA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE šalje poruku ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA.

Sa tugom i žaljenjem prisjećamo se mlade Meksikanke SELENE MARGARIT GRACIANO MACEDO koja je prije manje od mjesec dana ubijena na Marjanu u Splitu.

Nadamo se da će počinitelj ubrzo biti uhvaćen i adekvatno kažnjen i da se neće ponoviti slučaj naše sugrađanke MARIJANE JERKOVIĆ - nakon deset godina ubojica nije uhvaćen.

Sa ovog sastanka pozivamo pravnu državu Republiku Hrvatsku i njene institucije da POČNU RADITI SVOJ POSAO PO PITANJU žrtava ratnog zločina, silovanja, u Domovinskom ratu.

Kako nazvati pravim imenom nečinjenje ako ne nasiljem nad tim ženama, još jednom, ovaj put od vlastite države?

Kako protumačiti činjenicu,od prije nekoliko dana, da je nepravomoćno osuđen zločinac –silovatelj u pauzi  pred čitanjem presude –pobjegao Kao podsmjeh  žrtvama !?

TO JE NEDOPUSTIVO

Osim toga otvara se problem  sigurnosti  žena na ovaj način.

Prosvjedujemo protiv takvog odnosa prema žrtvama te tražimo rad u interesu pravne države što znači žrtava.

Split, 20. rujna 2012. godine,                                                 

za koordinaciju Ivanka Luetić Boban, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije