Održana 9. (tematska) sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova

U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je 9. sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova. Predstavljeni su rezultati istraživanja usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza koje je rađeno u sklopu projekta "Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda".

Sjednici su prisustvovale predstavnice područnih službi iz resora rada, socijalne i zdravstvene skrbi, te predstavnice udruga civilnog društva koje se bave ovom problematikom.

Projekt provodi udruga B.a.b.e. (Budi aktivna, Budi emancipirana) u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, udrugom Legalina iz Gračaca, udrugom VIMIO iz Vukovara i Gradom Zagrebom, a opći cilj je doprinos unaprjeđenju afirmacijskih aktivnosti organizacija civilnog društva koje su usmjerene na transparentnost i dobro upravljanje hrvatske javne uprave na polju rodne ravnopravnosti, posebno onih politika koje pridonose stvaranju pozitivnog okruženja za žene na tržištu rada.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović-Filipčić naglasila je važnost pitanja usklađenosti obiteljskih i poslovnih obveza kojima se bavi i Europska komisija u svom godišnjem izvješću, pa iako žene u prosjeku rade više, većinu zaposlenih čine muškarci.

Zanimljiv i porazan podatak je da žene obavljaju 3/4 kućanskih poslova, 2/3 poslova oko brige za djecu, a u prosjeku imaju i do 40% niže mirovine. Što se tiče sive ekonomije, koja najviše pogađa žene, "Hrvatska zauzima 2. mjesto u Europi, a prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova samo 2% muškaraca u Hrvatskoj uzima roditeljski dopust", istaknula je Gregorović-Filipčić.

Rezultate istraživanja predstavila je Dijana Ljubanović, asistentica na projektu iz Udruge B.a.B.e., koja je istaknula kako je za ravnopravnost spolova neophodno uključivanje muškaraca na svim razinama. Predstavljajući rezultate istraživanja provedenog prošle godine u jedinicama lokalne i regionalne uprave, te među građankama/ima, rekla je da je jako mali broj žena upoznat sa svojim pravima vezanima uz porodiljni i roditeljski dopust.

Kad je riječ o pitanjima roda i rada, fleksibilno radno vrijeme je poželjno, no teško izvedivo. Zbog Zakona o radu koji predviđa "ugovore na određeno", majke postaju nepopularna radna snaga - često im se nakon povratka s porodiljnog dopusta ugovor o radu ne produžava, a i sami poslodavci se prilikom zapošljavanja odnose veoma diskriminatorno; ženama se u većini slučajeva postavljaju pitanja o planiranju obitelji, dok se čak 83% muškaraca nikada nije susrelo s pitanjima o obitelji, broju i dobi djece, itd.

Prilikom ispitivanja stavova građana, istraživale su se deklarativna i praktična razina, pa iako su stavovi i muškaraca i žena prilično egalitarni kad je riječ o kućanskim poslovima, u praksi su razlike goleme. Razlike postoje i u mnogim drugim životnim sferama; ravnopravnost spolova u našem društvu još uvijek je većinom samo deklarativna i trebat će dosta rada na osvješćivanju i muškaraca i žena kako bi egalitarnija podjela poslova postala norma.
Preuzeto sa www.pgz.hr

Iz medija:

Novi list