Otvorena izložba "Žene u ruralnom razvoju Republike Hrvatske"

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije otvorilo je izložbu fotografija pod nazivom "Žene u ruralnom razvoju Republike Hrvatske" u zgradi Filodrammatice/I kat. Izložba je dio projekta GTF Regionalnog centra za jednakost spolova iz Zagreba koji se primarno bavi područjem poboljšanja položaja žena u ruralnom razvoju.

Na inicijativu GTF, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova uključilo se u projekt "SEEWoRD-Mreža žena u ruralnom razvoju Jugoistočne Europe".

Kruna projekta je ova tematska izložba koja obilazi sva područja Hrvatske. Izložba sadrži 60 fotografija sa motivima vezanim uz žene i sve aspekte života žena na selu. Fotografije su različitog karaktera i prikazuju žene različitih dobi u njihovom svakodnevnom životu, dnevnim obvezama i običajima. Izložbom se želi odati priznanje ženama koje žive i rade na selu te njihovom doprinosu u ruralnom razvoju.

Izložbi su nazočili zamjenik župana Petar Mamula, izvršna direktorica GTF-a Mary Ann Rukavina Cipetić, udruga žena Senjsko iz Vrbovskog, učenici Srednje škole za primijenjenu umjetnost i članice Povjerenstva.

Petar Mamula pozdravio je posjetitelje izložbe, objasnivši važnost Lag-ova i potrebu uključivanja žena u rad Lag-ova, no da prije svega postoji potreba da ih se na najdostupniji način informira o tome. Istaknuo je ljepotu života na selu te potrebu da se proizvodi koje proizvode žene promoviraju u gradu.

Irene Gregorović-Filipčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, istaknula je da žene na selu žive teško, da rade i više od 16 sati dnevno, da je njivov rad besplatan i nepriznat te da najčešće nisu vlasnice poljoprivrednog zemljišta. Svega 0,3% žena vlasnice su poljoprivrednog gospodarstva.

Mary Ann Rukavina Cipetić istakla je potrebu umrežavanja žena koje su aktivne u udrugama na selu te one u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima radi izmjene dobre prakse i savladavanja teškoća.

Između 200 fotografija pristiglih na natječaj u uži izbor ušlo je 60 fotografija koje će u prostoru Filodrammatice biti izložene do 26. 11.2013.g.Tri rada su novčano nagrađena tako da je treće mjesto pripalo fotografiji "Gajdašica", drugo mjesto osvojila je fotografija "Slavonka", a prvo mjesto "Bože čuvaj moga Žuću".

Opširnije