Održana tematska sjednica Povjerenstva za ranopravnost spolova Primorsko-goranske županije

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održana je tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije. Sjednici su prisustvovale i predstavnice PU Primorsko-goranske, Marijana Žunić, voditeljica Odsjeka maloljetničke delikvenciju te Ingrid Mavrić iz Odsjeka za prevenciju.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama je spomen na trostruki zločin koji se dogodio 1999. g. na Općinskom sudu u Zagrebu kada je bivši policajac i nezadovoljan suprug tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu, sutkinju i odvjetnicu te ranio zapisničarku. Prema riječima predsjednice Povjerenstva Irene Gregorović Filipčić, trećina žena u Hrvatskoj doživjelo je neki oblik nasilja u obitelji. To je rezultat istraživanja koje je 2010.g. u suradnji sa Ženskom sobom-Centrom za seksualna prava proveo Ured za ravnopravnost spolova.

Prema službenim podacima MUP-a godišnje se prijavi od 14-22 000 slučajeva obiteljskog nasilja u kojima su 71% žrtve žene. U 96% slučajeva nasilnik je bio partner. Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj po preporukama Vijeća Europe nedostaje oko 700 mjesta u skloništima (sada ih imamo 300 u 19 skloništa). Procjenjuje se da u obiteljskom nasilju na svaki prijavljeni slučaj dolazi još 10 neprijavljenih, a na svako prijavljeno seksualno nasilje 15-20 neprijavljenih slučaja.

Prema statističkim podacima Mup-a u 2011. godini u Republici Hrvatskoj bilo je 17 884 zahtjeva građana za pružanjem policijske intervencije radi zaštite od nasilja u obitelji - što je za 3% manje od prethodne godine. Prekršajno je prijavljeno 17 884 ili 8% više u odnosu na prethodnu godinu dok je za 17,45% manje kaznenih djela. Policija je prema sucima prekršajnih sudova predložila zaštitnih mjera - 13 675, ili 29,6% više, u odnosu na prethodnu godinu, dok je za čak 185% više provedenih zaštitnih mjera.

Primorsko-goranska županija na osmom je mjestu po broju kaznenih djela, a na sedmom po broju prekrašaja.

Opširnije