Alenki Vukalović javno priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom životu“

 
Povodom Svjetskog dana seoskih žena koji se obilježava svake godine 15. listopada, u Glazbenoj školi u Varaždinu održana je dodjela Javnog priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ kojeg tradicionalno provodi Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.
Naime, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova već punih devet godina provodi spomenuti projekt te svake godine dodjeljuje priznanje i zahvale za sudjelovanje ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije. Svrha obilježavanja ovog dana jest senzibilizacija zajednice o ulozi žena sa sela kao i njihovom doprinosu društvenoj zajednici, koji je od iznimnog značaja, a nažalost, vrlo često se ne cijeni u potrebnoj mjeri.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić tom je prilikom naglasio kako je Povjerenstvo jedno od najaktivnijih i najboljih povjerenstava, koje djeluje kao produžena ruka Županije.

– Ovdje imamo deset prekrasnih životopisa žena, koje uz svoj posao i svoju obitelj, mnogo rade na poboljšanju društvenog života svoje zajednice i mnogo daju drugima. Takve žene svojom kreativnošću potiču zajednicu da bude bolje i da na kraju ostanu živjeti u svojim ruralnim dijelovima i na tome im iskreno čestitam - istaknuo je zamjenik župana Kišić.

Po objavljenom Javnom pozivu Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije zaprimilo je prijedloge od deset predlagatelja za deset kandidatkinja, naglasila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Nina Begičević Ređep. Kriteriji za predlaganje kandidatkinja bili su kreativnost i inovativnost u različitim sferama društvenog života, trajni utjecaj na pojedinca i zajednicu, očuvanje i poštivanje tradicijske baštine i okoliša, te iznimna hrabrost i ustrajnost u poboljšaju ruralnog života. Kandidatkinje su bile Udruga žena „Đurđica“ Turčin, Sanja Stručić iz Ludbrega, Marinka Požgaj iz Velikog Bukovca, Biserka Vudrag iz Varaždinskih Toplica, Josipa Fajfar iz Varaždina, Alenka Vukalović iz Novog Marofa, Udruga žena „Kućanke“ iz Varaždina, Danica Prašnjak iz Ivanca, Udruga žena „Kelemen“ te Snježana Franić iz Cerja Tužnog. Ove je godine nakon iznimno teškog zadatka odabira kandidatkinje, Povjerenstvo na sjednici održanoj 6. listopada 2015. godine odlučilo Javno priznanje dodijeliti Alenki Vukalović.

Alenka Vukalović trenutno je zaposlena u Udruzi „Oreh“ Oštrice, voditeljica je kreativnih radionica kojima je cilj očuvanje kulturne baštine novomarofskog kraja. Dizajnirala je i izradila prvi suvenir novomarofskog kraja kojeg je udruga u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo ujedno i zaštitila. Jedna je od začetnica ideje o osnivanju socijalnog poduzeća od strane udruge „Oreh“, a u svrhu zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena iz ruralnih područja. Također je i direktorica socijalnog poduzeća za proizvodnju tradicijskih kolača prema izvornim receptima naših starih. Također je i dobitnica višestrukih nagrada i priznanja za najljepše uređenu okućnicu i vrt od strane Grada Novog Marofa. Zalaže se za uključivanje žena u lokalnu zajednicu, te sudjeluje u još mnogobrojnim aktivnostima. Dobitnica Alenka Vukalović nije krila svoje oduševljenje iskazanim priznanjem.

Dodjeli je prisustvovala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je istaknula izniman značaj ovakvih manifestacija i priznanja.

– Republika Hrvatska, nažalost, još uvijek nema jedinstvenu strategiju koja govori o tome koliki značaj, društveni potencijal, kreativnost i inovativnost imaju žene u ruralnom području, koje svakako žele podići svoj položaj i položaj svoje obitelji, ali i podići kvalitetu življenja čitave lokalne zajednice. Ako se želimo baviti pitanjem ravnopravnosti spolova svakako moramo voditi računa o ženama u ruralnim sredinama, koje su vrlo često marginalizirane – istaknula je pravobraniteljica Ljubičić.

Podsjetimo, Svjetski dan seoskih žena utemeljen je 1995. godine tijekom 4. Konferencije UN-a o ženama u Pekingu. U Varaždinskoj županiji obilježava se od 2006. godine, s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena i senzibiliziranja lokalne zajednice o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi i doprinosu društvenoj zajednici.

Dodjeli javnog priznanja prisustvovali su i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova, predsjednici Povjerenstava za ravnopravnost spolova ostalih gradova u Varaždinskoj županiji te mnogi drugi gosti.

Preuzeto sa www.varazdinska-zupanija.hr

Iz medija:

http://www.evarazdin.hr/index.php/2014-11-10-00-07-24/javne-politike/item/11530-etv-javno-priznanje-zenska-kreativnost-u-ruralnom-drustvu-ove-godine-alenki-vukalovic-iz-novog-marofa

http://varazdinski.rtl.hr/drustvo/alenki-vukalovic-priznanje-za-najkreativniju-zenu-u-ruralnom-zivotu

http://www.prs.hr/index.php/suradnja/povjerenstva-i-odbori/1716-dodjela-priznanja-zenska-kreativnost-u-ruralnom-podrucju

http://www.vtv.hr/vijesti/item/939-alenka-vukalovic-dobitnica-priznanja-zenska-kreativnost-u-ruralnom-zivotu-za-2015-godinu

http://www.varazdinske-vijesti.hr/nasim-krajem/najkreativnija-ruralna-zena-je-alenka-puhovski-iz-ostrica/377

http://www.jutarnji-varazdinec.com/zine/novine.php?0451-20151015

http://www.novi-marof.hr/index.php?content=novosti&id=1214

http://aktualno.hr/novosti/51845_Alenki+Vukalovic+priznanje+Zenska+kreativnost+u+ruralnom+zivotu.html#.ViCQGGahe1s