Evici Lazar ovogodišnje javno priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom životu“

Prigodnom svečanošću u Glazbenoj školi u Varaždinu obilježen je Svjetski dan seoskih žena u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije. Tom je prigodom održana dodjela Javnog priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu“.

I ove godine je povjerenstvo imalo težak zadatak odabrati osobu za dodjelu javnog priznanja jer je na pozivni natječaj šest predlagatelja, među kojima su bili Udruga ''Život i Radost'' iz Cestice, Udruga žena ''Preslica'' iz Sračinca, Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova gradova Ludbreg i Ivanec, dostavilo prijedloge za ukupno sedam kandidatkinja.

Na početku svečanosti prisutne je pozdravila Predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije doc.dr.sc. Nina Begičević Ređep koja je naglasila kako se ovim obilježavanjem podržava višestruka uloga seoskih žena koje se bave poljoprivredom i malim poduzetništvom.

Prisutnima se obratio i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je čestitao Povjerenstvu za ravnopravnost spolova na organizaciji ove svečanosti.

-Želim odati zahvalnost i poštovanje svim ženama koje dolaze iz ruralnih sredina jer su one svojevrsne čuvarice naše prirodne baštine i tradicije. I to je jako pohvalno. Žene su danas jedne od stupova društva-istaknuo je zamjenik župana.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je na sjednici održanoj 1. listopada 2014. godine odlučilo da se javno priznanje za „Žensku kreativnost u ruralnom životu“ u 2014. godini dodjeljuje Evici Lazar koja je bila predložena od strane Udruge ''Život i radost'' - udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom iz Cestice.

Evica Lazar, iz Babinca, žena je koja aktivno sudjeluje u svim oblicima suživota u općini Cestica i svoje talente koristi za opće dobro. Još kao djevojka bavila se fotografijom i sviranjem gitare. Objavila je tri zbirke pjesama na izvornom cestičkom govoru; 2006. Cvietje za Matildu, 2009., Ftrgni mi kukurjek i 2013. Još vugač se vrti. U stihovima čuva zavičajnu riječ i pomaže njegovanju narodnog identiteta. Sudjeluje, izvođena je i nagrađivana na susretima i natječajima koji šire kajkavski izričaj. Ponajprije Recital suvremenog kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić u Svetom Ivanu Zelini, Festival kajkavske lirike i glazbe u Kustošiji i Festival Pod murve na Krču u Adamovcu. Sama uglazbljuje svoje stihove, notne zapise objavljuje u zbirkama, a njezine pjesme se često i javno izvode. Godinama je sudjelovala kao aktivna članica Folklorne i Dramske skupine KUD-a Cestica te je osnovala i vodila pjevačku skupinu žena Križarice. Danas pjeva u župnom crkvenom zboru. Bavi se i slikarstvom od 2000. godine i u kući je uredila galeriju svojih slika (ulje na platnu i suhi pastel na papiru). Članica je LUV-a Varaždin i Likovne sekcije Varteks. Volontira i aktivna je na likovnim radionicama Udruge ''Život i radost'', udruge za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom. U želji za očuvanjem kulturne baštine rodnog kraja uredila je Staru hižu, etno prostor u roditeljskoj kući u kojoj s ponosom čuva i naročito mladima pokazuje predmete, prezentira i objašnjava kako se živjelo prije više od stotinu godina.

Inače, uz sve nominirane kandidatkinje te članove Povjerenstva za ravnopravnost spolova, svečanosti su prisustvovali i predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić te ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Opširnije na www.varazdinska-zupanija.hr

www.evarazdin.hr

www.aktualno.hr

www.lokalnahrvatska.hr