Žene diskriminaciju ne prijavljuju

Neravnopravnost spolova u Varaždinskoj županiji najočitija je kod nacionalnih manjina, posebno žena Romkinja i seoskih žena. Istaknula je to predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić na prošlotjednoj sjednici Povjerenstva u Varaždinu, na kojem se raspravljalo o provođenju mjera nacionalne strategije za promicanje ravnopravnosti spolova.

Iako u Varaždinskoj županiji muškarci i žene nisu ravnopravni, u posljednjih šest mjeseci na adresu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije nije stigla nijedna prijava koja se odnosila na diskriminaciju pri zapošljavanju.

 

- Nacionalna politika odnosi se na ljudska prava žena, jednake mogućnosti na tržištu rada, rodno osjetljivo obrazovanje, ravnopravnost u procesu odlučivanja, nasilje nad ženama te žene i zdravlje – pojasnila je Cindrić.

 

Da bi se to provelo, potrebno je unaprijediti koordinaciju između Državnog ureda za ravnopravnost spolova lokalne razine te poboljšati suradnju s nevladinim udrugama i civilnim društvom.

 

- Nacionalna strategija pred Povjerenstvo stavlja novi zadatak, a to je da razgovara o pojedinačnim slučajevima i da po tom pitanju surađuje s policijom, centrom za socijalnu skrb i pravosudnim tijelima – naglasila je.

 

Iako sadašnja situacija po pitanju ravnopravnosti spolova nije nimalo idilična, u šest mjeseci rada Povjerenstvo nije dobilo nijednu prijavu koja se odnosila na diskriminaciju pri zapošljavanju.

 

- Ženama se na razgovoru za posao postavljaju neprimjerena pitanja, ali se one ne odlučuju na tužbu jer imaju iskustvo da se takve prijave ne rješavaju brzo ni efikasno – upozorila je  Cindrić te zaključila da će budući rad Povjerenstva ići upravo u tom smjeru.