Održano predavanje „Nasilje u obitelji – pogled iz perspektive mladih“

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije i u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Varaždin -Podružnica Obiteljski centar Varaždinske županije te Policijskom upravom varaždinskom, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače 25. studenog organizirano je predavanje na temu:“ "Nasilje u obitelji - pogled iz perspektive mladih“.

Predavanje su održali defektolog i socijalni pedagog Robert Čusek koji je istaknuo kako je cilj obilježavanja današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje i senzibiliziranje javnosti o činjenici da se nasilje ne događa nekome drugome, da su nasilnici osobe svih profesija i socijalnih struktura.

I policijski službenik za prevenciju Policijske uprave varaždinske Mario Medenjak je naznačio da sama javnost mora djelovati  preventivno, a ukoliko postoje saznanja o obiteljskom ili bilo kakvom drugom nasilju da o tome treba  obavijestiti policija na broj 192.
Prevenciju obiteljskog, ali i svih ostalih oblika nasilja najbolje je razvijati senzibiliziranjem javnosti, te obrazovanjem, kazala je zamjenica predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Gordana Marsenić, navodeći kako su u Europskom parlamentu ove godine predstavljeni rezultati do sada najvećeg istraživanja o nasilju nad ženama u kojemu je sudjelovalo više od 42 tisuće žena. Istraživanje je pokazalo da je jedna od tri žene u Europskoj uniji od svoje 15. godine života doživjela neku vrstu nasilja.

Važno je istaknuti kako je u Policijskoj upravi varaždinskoj u prvih 10 mjeseci ove godine prijavljeno je 1039 slučajeva obiteljskog nasilja, te je i toliko podnijeto optužnih prijedloga. Međutim, žrtve obiteljskog nasilja nisu samo žene. Prema podacima iz PU varaždinske od 1039 oštećenika odnosno žrtava, 670 je žena, a 369 muškaraca koji su pretrpjeli neki oblik obiteljskog nasilja. Također treba napomenuti kako je od 793 počinitelja čak 155 nasilnih žena.

Opširnije na www.varazdinska-zupanija.hr