Održana tematska sjednica o ulozi i potencijalu žena u gospodarstvu Varaždinske županije

Povodom obilježavanja Međunarodnog Dana žena, ali i obilježavanja Europskog dana jednakih plaća u Županijskoj palači u Varaždinu održana je zajednička tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije.

Naime, iz analize ocjene stanja ekonomske i poduzetničke aktivnosti žena u Republici Hrvatskoj utvrđeno je da postoje ključni problemi u poduzetništvu žena a oni se u najvećoj mjeri tiču značajne podzastupljenosti žena u poduzetničkim aktivnostima, te u nižim plaćama žena za iste djelatnosti u odnosu na muškarce. Usporedbe radi, od 500 top menadžera u Hrvatskoj samo je 45 žena a ostalo su muškarci, 31,3% hrvatskih tvrtki u vlasništvu je žena, te samo 28,2% žena zauzima mjesta u izvršnom menadžmentu, što dovoljno govori o ženskoj podzastupljenosti u društvu. Također, što se tiče razlike u plaćama, žene u Republici Hrvatskoj zarađuju u prosjeku 10-11% manje od muškaraca, a čine 60% visoko obrazovnih.

Tom je prilikom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić naglasio kako je izuzetno važno da svi imaju jednake mogućnosti u društvu, neovisno o spolu ili bilo kojem drugom opredjeljenju.  – Drago mi je što su danas ova dva iznimno aktivna Savjeta odlučila pokrenuti raspravu o još uvijek jednom od izrazitih društvenih problema koji se tiče ravnopravnosti spolova jer je važno da se društvo senzibilizira i osvijesti jer tradicionalna podjela uloga po spolu nije nešto što se događa negdje drugdje, nego se ona uči od najranijih nogu, već od samog odgoja- naglasio je zamjenik Kišić.

Tematsku sjednicu otvorila je Martina Vargović Martinčić, univ. spec. oec koja je održala prezentaciju o istraživanju uloga i potencijala žena u gospodarstvu Varaždinske županije za 2012. godine.  Istraživanja su naime pokazala da neiskorištavanje potencijala žena ujedno znači i gubitak potencijala čitavog ekonomsko rasta, a vrlo često su upravo kompanije koje imaju više žena na upravljačkim pozicijama učinkovitije i ostvaruju veće. Također je naglašeno kako bi upravo poticanje ženskog gospodarstva moglo biti jedan od ključnih pokretača ekonomskog rasta i stabilnosti gospodarstva pojedine zemlje. Istraživanje je pokazalo da se u Varaždinskoj županiji svega 32% žena nalazi se na nekoj od vodećih pozicija u poduzećima, a žene su vlasnice u samo 32,11% poduzeća. Također, ključni problemi s kojima se sreću žene koje i jesu poduzetnice su općenito društveno poimanje žene kao poduzetnice, još uvijek prisutna diskriminacija žena zbog spola, te izrazito teško balansiranje između posla i obitelji gdje se još uvijek očekuje da žene imaju tradicionalne uloge vezane uz odgoj djece te poslove u kućanstvu.

Predsjednica Savjeta za ravnopravnost spolova Nina Begičević Ređep, izv. prof. dr. sc. naglasila je kako svi statistički podaci, nažalost, ne idu u prilog ženama. – Kako društvo percipira žene u gospodarstvu, poduzetništvu upravo je najvažniji pokazatelj podzastupljenosti žena, no stvari se nekako ipak pomiču i popravljaju na bolje u odnosu na ranija razdoblja – naglasila je predsjednica Nina Begičević Ređep.

No, da bi se došlo do značajnijih pomaka u ženskom poduzetništvu, izuzetno je važno da se počnu mijenjati društvene vrijednosti kroz uklanjanje spolne diskriminacije, te uklanjanjem stereotipova kroz zakonske okvire i edukaciju.

Kako je i istaknuto, održavanje ovakvih sjednica je izuzetno važno upravo zbog senzibilizacije javnosti za spomenutu problematiku, te mogućih prijedloga za rješavanje navedenih problema i poteškoća u čitavom društvu.

Na tematskoj sjednici sudjelovale su i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Varaždin Jasenka Hutinski, direktorica regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca Jasminka Porobija, konzultantica iz Tehnološkog parka Varaždin Emilija Skočibušić, stručne suradnice Županijske komore Varaždin, Snježana Marciuš i Snježana Štiber, te ostali članovi Savjeta.
Preuzeto sa www.varazdinska-zupanija.hr


Iz medija:
http://www.varazdinske-vijesti.hr/gospodarstvo/diskriminacija-zena-i-dalje-je-prisutna-u-gospodarstvu-varazdinske-zupanije-4416/
http://evarazdin.hr/gospodarstvo/odrzana-tematska-sjednica-o-ulozi-i-potencijalu-zena-u-gospodarstvu-varazdinske-zupanije-354124/
http://varazdinski.rtl.hr/drustvo/od-zene-se-jos-uvijek-ocekuje-da-bude-kod-kuce-i-odgaja-djecu