Održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava

U Županijskoj palači Varaždinske županije jučer je održana zajednička tematska sjednica savjetodavnih tijela Županijske skupštine - Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava.

Uz članove Povjerenstava i Koordinacije, ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske Jasminke Begić i ravnatelja zavoda za javno zdravstvo Dražena Jagića, predstavnicu Županijskog državnog odvjetništva Irmu Bagarić, ravnateljicu Doma za žrtve obiteljskog nasilja "Utočište Sveti Nikola" Vidicu Fornažar, voditeljicu Probacijskog ureda Varaždin Vesnu Šumiga, Koordinatoricu za ravnopravnost spolova Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji Gordanu Novosel, predstavnike Policijske uprave Varaždinske, Opće bolnice Varaždin, Centara za socijalnu skrb, predstavnike Prekršajnog, Općinskog i Županijskog suda, predstavnike Tima za krizna stanja Varaždinske županije, sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac.

Na sjednici se raspravljalo o provedbi Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji u 2013. godini na području Varaždinske županije na način da nadležna tijela i organizacije civilnog društva koje sudjeluju u provedbi programskog djelovanja u cilju zaštite žrtava nasilja prezentiraju svoja iskustva, te da se na taj način građanima približi postupanje u slučaju nasilja u obitelji, kako obvezuje Protokol.

Nadalje, Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji se temelji na zakonima i podzakonskim aktima, te na sadržaju i obvezama propisanim Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji, utvrđena je njegova svrha a to je osiguranje uvjeta za djelotvoran i cjelovit rad nadležnih tijela radi unaprjeđenja zaštite i pomoći žrtvi nasilja u obitelji te pomoći počiniteljima u promjeni njihovog ponašanja odnosno promjeni vrijednosnog sustava u cilju nenasilnog rješavanja sukoba i uvažavanja ravnopravnosti spolova.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova doc.dr.sc. Nina Begičević Ređep istaknula je kako zajedničkim snagama Povjerenstvo i Koordinacija izlaze u javnost s apelom poticanja i ohrabrivanja žrtava, ali i okoline da prijavljuju nasilje kako bi sva nadležna tijela mogla obavljati svoje funkcije.

-S pravom mogu konstatirati da je cilj ove sjednice postignut. Svrha sazivanja nije bila utvrđena preambiciozno jer su realiteti i zakonski okvir takvi kakvi jesu. Nadam se da ćemo nastaviti ovu dobru praksu i susresti se ako ne prije za godinu dana, sa novim idejama kao i prijedlozima – zaključila je predsjednica Povjerenstva Nina Begičević Ređep.

Podsjetimo, sukladno Nacionalnoj strategiji zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2011.-2016. godine, Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova određeno je kao nositelj ili sunositelj u dva područja djelovanja i to:

  1. Unaprjeđenju međuresorne suradnje u području zaštite žrtava nasilja u obitelji
  2. Senzibilizaciji javnosti za problematiku nasilja u obitelji (na način da se provode medijske kampanje za suzbijanje obiteljskog nasilja na nacionalnoj i lokalnoj razini s ciljem daljnje senzibilizacije javnosti na problematiku obiteljskog nasilja).

 

Opširnije na www.varazdinska-zupanija.hr