Predstojnica Ureda na obilježavanju 15. listopada – Svjetskog dana seoskih žena

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin prisustvovala je jučer svečanom uručivanju javnog priznanja „Za žensku kreativnost u ruralnom životu“ koje je u prostorijama Varaždinske županije povodom obilježavanja 15. listopada – Svjetskog dana žena ruralnog područja organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

Svečanom uručivanju javnog priznanja prethodio je prijem kod župana Varaždinske županije dr.sc. Zvonimira Sabatija. Tom je prilikom mr.sc. Helena Štimac Radin pohvalila inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije i naglasila veliki doprinos koji žene ruralnih područja imaju u razvoju svojih zajednica te istaknula potrebu unaprjeđivanja njihova društvenog položaja.  Također je podsjetila na obvezu provedbe mjera iz Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010. kojima je cilj poboljšanje položaja seoskih žena kao i značaj aktivnosti koje poduzimaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije već treću godinu za radom raspisalo je pozivni natječaj za dodjelu priznanja za žensku kreativnost u ruralnom životu. Priznanjima se želi privući pozornost javnosti na doprinos žena ruralnog područja održivom razvoju te očuvanju tradicijske baštine i kulture. Ove godine ta priznanja su dobile Evica Lazar iz Cestice za očuvanje narodnih običaja i projekt "Bakina hiža", Vesna Štruklec iz Ivanca za promicanje tradicije ivanečkog kraja te pjevački zbor "Križarice" iz Cestice za očuvanje tradicije pjevanja starih pjesama

Priznanja za najzaslužnije seoske žene s područja Varaždinske županije

Povodom Svjetskog dana žena ruralnog područja koji se obilježava 15. listopada, u Županijskoj palači pripremljen je doček za seoske žene koje su zaslužne za očuvanje seoskog načina života, pripremanje tradicionalnih jela te promicanje kulturne baštine našeg podneblja. Dodjela nagrada za kreativnost žena s ruralnog područja, u Varaždinskoj županiji se provodi od 2006. godine. Ove godine ta priznanja su dobile - Evica Lazar iz Cestice za očuvanje narodnih običaja i projekt "Bakina hiža", Vesna Štruklec iz Ivanca za promicanje tradicije ivanečkog kraja te pjevački zbor "Križarice" iz Cestice za očuvanje tradicije pjevanja starih pjesama.

"Mi u Povjerenstvu smatramo da rad žena ruralnog područja nije dovoljno zapažen i promican u društvu. One imaju važnu ulogu u proizvodnji hrane, čuvanju tradicijske i kulturne baštine te su vitalni dio ruralnih zajednica", rekla je Vlasta Cindrić, predsjednica županijskog Povjerenstava za ravnopravnost spolova. S tom izjavom složio se i župan Zvonimir Sabati te dodao kako seoske žene nedvojbeno zaslužuju da im se češće odaje priznanje za njihov trud i kreativnost. "Županija do sada nije dovoljno sudjelovala u promicanju aktivnosti seoskih žena, zahvaljujući kojima su danas sačuvani mnogi narodni običaji, predmeti, pjesme.

Vrijedi podsjetiti da su mnoge od njih i uspješne poduzetnice. Uz to, način života koje žene njeguju u ruralnim područjima, ne dozvoljava da se zaboravi kakva je i koliko je općenito važna uloga žene u obitelji, ali i društvu", naglasio je župan koji je potom nagrađenim seoskim ženama uručio i prigodne poklone. Ujedno je obećao kako će se Županija zalagati da se narednih godina, dodjela priznanja najzaslužnijim ženama ruralnog područja obilježi na prigodnoj svečanosti.

Uz seoske žene na primanju u Županijskoj palači bila je i predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin. Pohvalivši projekt nagrađivanja seoskih žena u Varaždinskoj županiji, podsjetila je na Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. - 2010. Kako je istaknula, taj opsežan dokument uključuje i posebne mjere kojima se nastoji utjecati na poboljšanje života žena u ruralnim sredinama.