Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Županijskoj palači u Varaždinu održana je prigodna Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

Na sjednici se raspravljalo prvenstveno o položaju žena koje trpe bilo kakav oblik nasilja u obitelji i općenito. Naime, prema podacima čak je jedna od pet žena država članica EU u svojem životu pretrpjela neki oblik fizičkog nasilja od strane muškaraca što pokazuje kolika je zapravo potreba za senzibiliziranjem javnosti o tom problemu, ali i potreba o konkretnim rješenjima i pomoći spomenutim žrtvama. Također, približno 12-15 % svih žena nakon dobi od 16 godina bila je u vezi koja je uključivala obiteljsko nasilje. Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić naglasio je tom prilikom kako je važno svaki oblik nasilja prijaviti i shodno tome djelovati, a ne samo biti pasivni promatrač. – Nasilje je nešto za što svi znamo da se događa među nama, i u društvu, ali o tome nevoljko pričamo. Ali, moramo osvijestiti javnost da je izuzetno važno svako nasilje prijaviti i djelovati, jer ako ne sudjelujemo u borbi protiv nasilja, tada neizravno sudjelujemo u nasilju- istaknuo je zamjenik Alen Kišić.

Naime, u 2014. godini na razini države bilo je prijavljeno čak 2330 počinitelja obiteljskog nasilja, te 3527 žrtava što jasno govori da je problem velik i ukorijenjen u društvu. Najveći problem žena žrtava obiteljskog nasilja najčešće je ekonomska ovisnost o zlostavljaču, i upravo je ta neovisnost uzrok zbog kojeg žene ne prijavljuju nasilje. Važno je stoga pomoći spomenutim žrtvama i osim spomenutog privremenog utočišta, pomoći im u eventualnom pronalaženju posla i osamostaljivanju. Također, nužno je i psihološka pomoć ženama kako bi se one osnažile i postale samopouzdane, kako bi se lakše odlučile na samostalne korake.

Obiteljsko nasilje nad ženama kršenje je osnovnih ljudskih prava našeg doba, te jedno od najvećih globalnih problema.

Između ostalog, na sjednici je predstavljen rad „Utočišta Sv. Nikola“, doma za žrtve obiteljskog nasilja. Predstavnica Utočišta Irena Mađarić tom je prilikom naglasila kako su ove godine svi kapaciteti Utočišta popunjeni, te se u njemu trenutno nalazi 12 osoba, a upita ima sve više. Nažalost, problem je što korisnice smiju ostati u Utočištu najdulje godinu dana, a vrlo često se ponovno vraćaju upravo počinitelju. Tako se trenutno radi na inicijativi da se dužina trajanja boravaka žrtava produži.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Nina Begičević Ređep tom je prilikom zahvalila Varaždinskoj županiji prvenstveno na financijskoj potpori za spomenuto utočište.

Podsjetimo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog 2015.

Na sjednici su prisustvovali i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić te predstavnici Centara za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Varaždin te Kluba žena Varaždin, te ostali članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Preuzeto sa: http://www.varazdinska-zupanija.hr/novosti/iz-županije/obilježen-međunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-ženama/

Iz medija:

http://www.evarazdin.hr/index.php/2014-11-10-00-07-24/javne-politike/item/12611-zbog-ekonomske-ovisnosti-zene-s-podrucja-zupanije-osudene-na-sirovine-i-drugi-porazni-podaci

http://www.varazdinske-vijesti.hr/crna-kronika/najveci-problem-zena-zrtava-obiteljskog-nasilja-najcesce-ekonomska-ovisnost-o-zlostavljacu/1806