Zamjenici župana čestitali Dan žena

Povodom međunarodnog Dana žena, 8. ožujka, zamjenici župana Varaždinske županije Alen Kišić i Alan Košić, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić te zamjenik načelnika Policijske uprave Varaždinske Darko Blaži, u Ulici Vladimira Nazora u Varaždinu su uzornim vozačicama čestitali Dan žena te im podijelili ruže i slatke poklone.

Osim čelnika ovih institucija, obilježavanju Dana žena priključilo se i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, na čelu s predsjednicom Ninom Begičević Ređep, podijelivši vozačicama prigodne materijale o ravnopravnosti spolova.

Inače, u Varaždinskoj Županiji nešto je veći broj žena od muškaraca, točnije od ukupno 175.151 stanovnika, žena ima 90.306, a muškaraca 85.645. U prosječnoj starosti koja iznosi 41,2 godine, tu su žene bolje, žive nešto duže, sa prosjekom od 43 godine, dok je prosječna starost muškaraca 39,2 godine. Kako među nama ima dosta naših sugrađanki „malo ozbiljnijih godina“ tu upisujemo podatak da u našoj Županiji u skupini stanovnika sa 65 i više godina, žena je znatno veći broj, čak ih ima oko 60%.

Međunarodni dan žena ustanovljen je 1910. godine, na prvoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Iduće je godine Međunarodni dan žena obilježilo više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Istodobno se dogodio požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je poginulo više od 140 žena.

Preuzeto sa www.varazdinska-zupanija.hr