Obilježen 8.Ožujak – Međunarodni dan žena

  • Slika /slike/Povjerenstva slike 2019/IMG-be0cdf0b9539d18d912b0ce5d143dc9f-V.jpg
  • Slika
Prigodom Dana žena, ispred Gradske knjižnice i čitaonice održana je akcija udruge „S.O.S. Virovitica“ u kojoj su volonterke i zaposlenice dijelile promotivne letke te građane informirale o radu i aktivnostima Udruge. Ova akcija, organizirana u suradnji udruge „S.O.S. Virovitica“ i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, za cilj je imala prikazati napredak koji je učinjen u pogledu ostvarivanja ženskih prava i ravnopravnosti od prvoga obilježavanja Dana žena koji je bio 8. ožujka 1909. godine u Americi pa sve do danas.

Međunarodni dan žena je dan koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi dan žena  obilježen je 8.ožujka 1909. u Americi. Danas, 110 godina poslije možemo reći da je  učinjen veliki napredak u pogledu ostvarivanja ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti  ali još uvijek  postoje diskriminatorni faktori kojima su današnje žene izložene.

Nakon stoljetne borbe za radnička prava, žene su u 21. stoljeću potplaćene i primaju manje plaće za isti rad, imaju manje mirovine i izložene su većem riziku od siromaštva. U političkom životu su podzastupljene i uvijek na začelju kandidacijskih lista te samim tim i na  marginama odlučivanja. Neplaćene kućanske poslove u najvećem postotku i dalje obavljaju žene, a taj rad ne samo da nije plaćen već nije ni prepoznat i vrednovan kao rad. Zaštita od nasilja nad ženama još uvijek nije dovoljno prepoznata kao problem društva, a ne pojedinca i ne pruža se žrtvama dovoljno sigurnosti. Žene su danas suočene s pokušajima oduzimanja nekih davno stečenih prava, poput prava na legalan i dostupan pobačaj. 
Budimo hrabre i čuvajmo stečena ženska prava, ali i postavljajmo nove zahtjeve za njihovo unapređenje. Slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava, jer da nije bilo njih, žene bi danas bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale ni ova prava i mogućnosti koje danas imaju.

Dan žena je dan slavlja, ali i otpora i borbe za sve one obespravljene i ranjive društvene skupine. Bitka za bolji svijet nema ni rod ni spol, zbog toga pozivamo i muškarce da nam daju podršku u nastojanjima da ovo društvo učinimo ravnopravnijim, pravednijim, tolerantnijim i ugodnijim za život svih nas.

Svim ženama čestitamo  8.ožujak-Dan žena.