Priopćenje za javnost Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije povodom 8. ožujka Međunarodnog dana žena

8.ožujak Međunarodni dan žena  je dan kada slavimo postignuća ostvarenih prava u postizanju ravnopravnosti ,iskazujemo svoje zahtjeve za unapređenje ženskih ljudskih prava i  odajemo priznanje svim ženama iz povijesti ženskog pokreta, jer da nije bilo njih mi ne bismo imale pravo na mnogo toga što danas smatramo gotovo neupitnim pravima i gotovo da s nevjericom gledamo u prošlost  u kojoj  ženska ljudska prava  gotovo nisu postojala.

Da bilo je i Carica i Kraljica ali to su izuzetci,a i one nisu bile slobodne,neovisne i nisu imale mnoga prava koja mi danas imamo. Smisao ženskog pokreta i ženskih zahtijeva  je ostvarenje prava za sve žene radnice,majke domaćice,znanstvenice,umjetnice ........sve baš sve žene.

Samo da se posjetimo nekih postignuća i ostvarenih prava koja  danas  imamo:pravo glasa, pravo na rad,pravo na obrazovanje, pravo nasljeđa, pravo samostalnog izbora životnog partnera ,pravo na slobodan izbor odijevanja,pravo sudjelovanja u javnom i političkom djelovanju,pravo na izbor zanimanja,a sve to nekada žene nisu imale.

U puno zemalja svijeta još uvijek ni ova prava nisu žene ostvarile i zato mi koje smo uspjele u tome trebamo im biti podrška u njihovom nastojanju za ostvarenjem prava žena.

Danas kada imamo određenu razinu prava i iskustva iskazujemo svoje zahtjeve za unapređenje ženskih ljudskih prava i zato tražimo jednake plaće  za jednak rad,tražimo  ravnopravno sudjelovanje u tijelima odlučivanja,tražimo izostanak uvredljivih pitanja prilikom zapošljavanja,tražimo bolju skrb društva u suzbijanju nasilja nad ženama.

Da tražimo,ali za uzvrat pružamo društvu svoje iskustvo  i znanje jer samo društva koja koriste sve svoje ljudske potencijale idu putem napretka i uspjeha.

Sretan Vam 8.ožujak Međunarodni dan žena!

 

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije

Desa Kolesarić