Održana tematska sjednica o problematici seksualnog nasilja

Slika /slike/URS slike - 2017/vipoz-0305-3017.jpg

U utorak 11.04.2017. godine Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije je, na poziv Ženske sobe iz Zagreba i udruge S.O.S. Virovitica, organiziralo tematsku sjednicu o problematici seksualnog nasilja i važnosti Direktive 2012/29 EU o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Sjednicu je uvodnim izlaganjem otvorila predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Desa Kolesarić, a nastavljena je izlaganjem Maje Mamule, koordinatorice Ženske sobe, koja je govorila o Protokolu o postupanju u slučajevima seksualnog nasilja. Istaknula je kako Protokol uskoro ide u izmjenu te su kroz raspravu doneseni i neki prijedlozi koji bi se mogli uvrstiti u novi Protokol. Pored rasprave o protokolu, razgovaralo se i o određenim statističkim pokazateljima vezanima za seksualno nasilje na području RH.

Na sjednici su, pored članova/ica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, sudjelovali članovi/ice multidisciplinarnog tima za suzbijanje nasilja nad ženama Virovitičko-podravske županije  te tajnik Virovitičko-podravske županije i  pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije.

S obzirom na činjenicu da je seksualno nasilje često neprepoznat i marginaliziran društveni problem, koji iza sebe ostavlja brojne posljedice kako za same žrtve, tako i za njihove obitelji, ali i širu zajednicu, važno je sustavno i multidisciplinarno raditi na osvještavanju o problemu, prevenciji, kao i pružanju pravodobne i efikasne direktne pomoći i podrške žrtvama nasilja. Iz tog razloga je Ženska soba s partnerskim organizacijama pokrenula projekt “Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja”, koji je financiran od strane Europske unije i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Iz lokalnih medija: