Radovi žena i ženskih udruga s područja Slatine i istočnog dijela virovitičke županije

Što sve žene čuvaju u škrinjama
SLATINA - U prigodi obilježavanja Svjetskog dana seoskih žena, u Zavičajnom muzeju grada Slatine postavljena je izložba radova žena i ženskih udruga s područja grada Slatine i istočnog dijela Virovitičko-podravske županije.

Što sve žene čuvaju u škrinjama Na svečanosti otvorenja okupile su se žene iz seoskih sredina, koje su izlagale o aktivnostima udruga žena na očuvanju kulturne baštine. Govorile su Slavica Uzur iz Sladojevaca, Mila Tomašević iz Sopja, Jasna Horvat iz Voćina, Slavica Čizmar iz Nove Bukovice, Vera Radaš i Jasna Matota iz Miljevaca, Marija Rončević iz Zdenaca… “Mnogi bi se iznenadili kad bi znali i vidjeli što sve čuvamo u svojim ormarima”, istaknuto je u izlaganjima o ručno izrađenim predmetima i običajima što se čuvaju u našem selu. Spomenuti su misnica i zlatovez u Voćinu, manifestacija matkanja i njegovanje starih napjeva u Sladojevcima, izgradnja Hrvatsko-slovačkog doma i organizacija Dana kukuruza u Miljevcima, izrada tkanog podmetača kao županijskog suvenira u Zdencima, prikupljanje predmeta etnografske baštine i osnivanje zavičajnog muzeja u Novoj Bukovici, izrada tradicijskog nakita u Sopju.
Ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak naglasila je potrebu očuvanja baštine uklapanjem narodnih motiva u suvremene uporabne i nosive predmete, što je potkrijepila pletenom vestom s tradicijskim motivima koju je imala na sebi.
Obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena u Virovitičko-podravskoj županiji organizira županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, a središnje obilježavanje ove je godine održano u Slatini.
- Ako ne znamo tko smo, odakle smo i što nas povezuje s prošlošću, lako nas svaki vjetar otpuhne. Prilika je ovo da istaknemo sposobnosti naših žena, njihove uspjehe i kreativnost. Upravo zato ova je izložba i nazvana “Kreativnost žena u očuvanju kulturne baštine”. Apeliram na žene da, pored svih svojih sposobnosti, kreativnosti i nalaženja mogućnosti da se snađu u svakoj situaciji, nekako naprave iskorak i prema tome da i na pozicijama moći zauzmu svoja mjesta i osiguraju ravnopravnost sa svojim partnerima. Neka se malo pobrinu i za sebe - kazala je predsjednica Povjerenstva Desa Kolesarić.

 

Petar ŽARKOVIĆ - Glas Slavonije