Povodom Svjetskog dana poduzetnica u Virovitici predstavljen Priručnik Vijeća Europe o uvođenju rodno osjetljiva proračuna

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije organiziralo je u petak, 15. svibnja u maloj županijskoj vijećnici, a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica, predstavljanje Priručnika Vijeća Europe „Uvođenje rodno osjetljiva proračuna: provedba u praksi“.

Prisutne je u uvodnom dijelu pozdravila predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Desa Kolesarić, rekavši pritom kako rodno osjetljiv proračun nije neki novi i zaseban proračun za žene već je to predrasuda koja usporava njegovu primjenu jer to je u stvarnosti pravičan i pravedan proračun za sve ljude i po mjeri svih ljudi.

- Ako nema osviještene politike u proračunskim procesima koja podrazumijeva analizu, akciju, izradu planova i djelovanja u skladu s tim, nećemo biti uspješni u primjeni svih naših i međunarodnih dokumenata usmjerenih na uspostavu ravnopravnosti – dodala je Kolesarić.

Priručnik, čija je osnovna svrha da služi kao praktičan vodič za uvođenje rodno osjetljiva proračuna, predstavila je Tamara Šterk, savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske. Kako bi prisutni dobili uvid u tematiku rodno osjetljivog proračuna kao instrumenta uvođenja rodno osviještene politike, Šterk je govorila o fazama i instrumentima njegova uvođenja, zatim o njegovu uvođenju na različitim razinama vlasti te o ključnoj ulozi civilnog društva u cijelom procesu.

Predstavljanju su, uz članice i članove Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije na čelu s Desom Kolesarić, prisustvovale i predstavnice županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu na čelu s pročelnicom Vesnom Šerepac te Upravnog odjela za javne financije na čelu s pročelnicom Ankicom Garaj, kao i predstavnici Grada Virovitice koji u okviru svoga rada sudjeluju u kreiranju proračuna.

Nakon predstavljanja Priručnika uslijedila je rasprava tijekom koje se govorilo o konkretnim pitanjima u izradi rodno osjetljiva proračunu, spomenuta su i neka ograničenja ali i iznijeti prijedlozi te su tako otvorene i nove mogućnosti kako djelovati u pravcu ostvarenja rodno osjetljivog proračuna. (www.vpz.hr, D. Kolesarić)

Iz medija:

http://www.vpz.com.hr/2015/05/15/povodom-svjetskog-dana-poduzetnica-u-virovitici-predstavljen-prirucnik-vijeca-europe-o-uvodenju-rodno-osjetljiva-proracuna/

http://www.icv.com.hr/2015/05/15/prirucnik-uvodenje-rodno-osjetljiva-proracuna-provedba-u-praksi/

http://www.24sata.hr/regionalne-vijesti/vijest/prirucnik-uvoenje-rodno-osjetljiva-proracuna-provedba-u-praksi

http://www.icv.com.hr/2015/05/17/uvodenje-rodno-osjetljiva-proracuna/

http://www.24sata.hr/regionalne-vijesti/vijest/uvoenje-rodno-osjetljiva-proracuna