Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/URS slike 2022 Novi direktorij/vpz desa k.jpg
Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama*, udruga S.O.S. Virovitica  u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova grada Virovitice održali  su 22.09.2022. godine u vremenu od 10 do 12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica javnu akciju podjele promotivnih materijala i informiranja građana.

Obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama  jedan od najtežih oblika ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, no, ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran.  Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, a razlozi za to su višestruki od ekonomske ovisnosti o nasilniku, straha za sebe i djecu, srama od osude bližnjih i okoline, te još uvijek nedovoljne podrške žrtvama kada odluče prekinuti nasilnu vezu.

U cijeloj protekloj 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena. U gotovo svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće bivših ili sadašnjih intimnih partnera.

Jedan od koraka borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje javnosti o učestalosti nasilja te važnosti njegova suzbijanja za cjelokupnu zajednicu. Nasilje ostavlja dugotrajne fizičke i psihičke posljedice kako na žrtvu tako i na društvo u cjelini i zato je važno raditi na prevenciji i suzbijanju nasilja u svim segmentima društva, a žrtvama pružiti potrebnu pomoć i podršku kako se ne bi osjećala sama i nesigurna kada odluči izaći iz nasilnog odnosa.
 
*Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježava se, prema odluci Hrvatskoga sabora, od 2004. godine u spomen na tragičan događaj u kojem su tri žene izgubile svoj život.
 
Više o događaju možete pročitati na web stranici udruge S.O.S. Virovitica, na sljedećoj poveznici https://www.sosvt.hr/vijesti/obiljezen-nacionalni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-8/