Priopćenje za javnost povodom 15. listopada - Svjetskog dana seoskih žena

Virovitica,  14.10.2016.
 
Svjetski dan seoskih žena obilježava se svake godine 15. listopada, a prijedlog za obilježavanje ovoga dana nastao je na četvrtoj UN-voj Konferenciji o ženama održanoj  u Pekingu sada već davne 1995. godine.
 
Proglašenjem 15. listopada Svjetskim danom seoskih žena namjera  je skrenuti pozornost na njihovu važnu ulogu u ruralnom razvoju, potrebu pravilnog vrednovanja njihovog rada, ali isto tako ukazati na probleme s kojima se žene na selu susreću.
Kada se govori o ženama na selu svi će se načelno složiti s time da je njihova uloga nezamjenjiva u ruralnom razvoju, očuvanju tradicije, običaja i obitelji kao temeljne vrednote društva, ali vrlo rijetko će se pokušati sagledati probleme s kojima se one svakodnevno susreću, a oni nisu mali i nije ih malo. Kada bi samo neke od njih sagledali, a još bolje kada bi neke pokušali riješiti učinili bi puno za razvoj ruralnih područja i ostanak stanovništva na tim prostorima. Neka ovaj dan bude poticaj za oživljenje sela kao iskona našeg postojanja i učinimo barem da: povećamo dostupnost socijalnih usluga na ruralnom području, poboljšamo prometnu povezanost sela s većim mjestima i gradovima kao bi žene mogle ostvarivati svoja prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, sudjelovanje u javnim i kulturnim događanjima, obrazovanju i stjecanju novih vještina, otvorimo društvene servise koji pomažu ženama u skrbi za djecu i starije članove obitelji, založimo se za nultu stopu nasilja nad ženama, pravilno vrednujmo njihov rad, učinimo ih vidljivima na tržištu rada, omogućimo im da sudjeluju u političkom i društvenom životu  zajednice.
Učinimo nešto za dobrobit sela i  seoskih žena jer kroz ruralni razvoj razvijamo se kao društvo u cjelini i stvaramo okruženje poželjno za život svakog njezinog člana.
 
Svim ženama na selu želim sretan njihov dan u nadi da će njihova važna uloga u razvoju zajednice biti prepoznata i pravilno vrednovana.
 
 
 
                                                             Povjerenstvo za ravnopravnost spolova
                                                                           Virovitičko-podravske županije
                                                                                              Predsjednica
                                                                                               Desa Kolesarić