Okrugli stol povodom Međunarodnog dana žena

Zajednica žena Katarina Zrinski Virovitičko-podravske županije je, u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije organizirala okrugli stol pod nazivom „Žene u politici“. Okrugli stol organiziran je povodom Međunarodnog dana žena, 08.03.2017. u Virovitici.
Izlagačice na okruglom stolu bile su obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije Desa Kolesarić, te predsjednica Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Virovitičko-podravske županije Sanja Kirin i grada Virovitice Vlasta Honjek Golinac.
Zaključci okruglog stola su sljedeći:
– Primarna odgovornost za povećanje političke participacije žena je u prvom redu na političkim strankama, a onda i na društvu u cjelini, jer se rodna ravnopravnost uglavnom prihvaća tek deklarativno, što ne omogućava ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u politici, uživanje istog statusa i jednakih prava za realizaciju potencijala koje imaju.
– Rodna kvota definirana u hrvatskom zakonodavstvu trebala bi biti tek privremena mjera do ostvarivanja ravnopravne zastupljenosti kandidatkinja i kandidata na izbornim listama (50 posto oboje), a ne tek smanjenje „osjetne neuravnoteženosti“.
– Kvota žena na izbornim listama najvidljivija je, ali nedostatna mjera, za veće sudjelovanje žena u političkom odlučivanju na svim razinama. Veća zastupljenost žena trebala bi biti potreba, a ne zakonski imperativ, međutim, sve dok ne ojača svijest i potreba za ravnopravnosti, treba inzistirati na kvotama, jer to je jedini način da senzibiliziramo društvo koje predstavlja ovaj demokratski deficit.

http://www.vpz.hr/2017/03/08/fotogalerija-pogledajte-bilo-okruglom-stolu-temu-zene-politici-zakljucci/
http://www.icv.hr/2017/03/virovitici-odrzan-okrugli-stol-temu-zene-politici/