Uoči Svjetskog dana seoske žene održana 7. sjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova

U srijedu, 14. listopada, u maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici, pod predsjedanjem Dese Kolesarić, održana je 7. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.

Glavna tema sjednice bio je dogovor oko obilježavanja Svjetskog dana seoske žene, koji se tradicionalno obilježava 15. listopada. Taj dan će u Virovitici, u prostorijama Gradskog društva crvenog križa (dnevni boravak ) u 10 sati, biti otvorena izložba fotografija autora Saše Pjanića pod nazivom „Žena i selo – jučer, danas, sutra“. Cilj izložbe je upoznati javnost s položajem seoske žene, kao i njenom značajnom ulogom u održavanju i oživljavanju ruralnih područja.

Izložba, koja će se održati u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ, za posjetitelje će biti otvorena do 15. studenog. Podsjetimo, ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoske žene pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu.

U skladu s dnevnim redom, članovi Povjerenstva razmotrili su provedene aktivnosti te se dogovarali oko organizacije budućih.

Na 7. sjednici se govorilo i o Odluci Ustavnog suda o ukidanju sankcija za neuvođenje rodnih kvota. Zaključeno je kako su žene u politici podzastupljene, a time će se takav položaj dodatno učvrstiti. (www.vpz.hr)

Iz medija:

http://www.icv.hr/2015/10/uoci-svjetskog-dana-seoske-zene-odrzana-7-sjednica-zupanijskog-povjerenstva-za-ravnopravnost-spolova/

http://lokalnahrvatska.hr/vijest.php?rss=217017

http://hrvzz.hr/novosti/vijesti_iz_clanica/uoci_svjetskog_dana_seoske_zene_odrzana_7_sjednica_zupanijskog_povjerenstva_za_ravnopravnost